Israël scherpt veiligheid aan na golf van geweld

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Israëlische autoriteiten blokkeren wegen in Palestijnse wijken in het oosten van Jeruzalem. Het is het gevolg van een golf aan bloederige incidenten tussen Israëliërs en Palestijnen.

Daarnaast wordt de militaire beveiliging op straat opgeschroefd, meldt persbureau Reuters. Het maakt onderdeel uit van een reeks aan nieuwe maatregelen om de veiligheid te bewaren. Het zijn de strengste veiligheidsmaatregelen sinds de laatste intifada – de Palestijnse opstand – van meer dan tien jaar geleden.

Terrorisme

‘Vandaag hebben we besloten een aantal krachtige stappen te nemen in de strijd tegen terrorisme en opruiing,’ zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. ‘Ze worden zo snel mogelijk geïmplementeerd’. Een dag eerder verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat hij naar het land zal afreizen om te helpen de ‘situatie te kalmeren’. Het is niet duidelijk wanneer hij dat precies van plan is.

De afgelopen dagen werd Jeruzalem opgeschrikt door een reeks aan gewelddadige aanvallen op Israëlische burgers. Dinsdag raakten bijvoorbeeld tientallen mensen gewond bij een schiet- en steekpartij in een bus. Zaterdag stak een zestienjarige Palestijn twee Israëliërs neer in de stad, en werd een raket afgeschoten vanuit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. Naar aanleiding van deze incidenten komt er ook extra beveiliging in het openbaar vervoer.

Straf

In totaal kwamen in de afgelopen weken zeven Israëliërs en 31 Palestijnen om het leven tijdens gewelddadige opstoten. De Palestijnen hebben afkeurend gereageerd op de veiligheidsmaatregelen en spreken in een verklaring van een ‘collectieve straf’ en een ‘schending van het internationaal recht’, omdat Palestijnse wijken worden geblokkeerd.

‘Israël kan de intifada niet stoppen. Het verzet is niet bang voor nieuwe veiligheidsmaatregelen,’ zei terreurbeweging Hamas in een verklaring. Vrijdag riep Hamas de ‘Dag van de Woede‘ uit en sprak later al van een derde intifada. Of zo’n Palestijnse opstand er ook daadwerkelijk komt, is nog maar zeer de vraag. Het wordt namelijk wel vaker geroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.