Iran: ‘We zullen Saudi-Arabië hard en pijnlijk treffen’

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De opperste leider van Iran ayatollah Ali Khamenei, bedreigt Saudi-Arabië naar aanleiding van de honderden pelgrims die vorige week om het leven kwamen door verdrukking tijdens de hadj, de jaarlijkse bedevaarttocht door Mekka. ‘We zullen Saudi-Arabië met harde maatregelen treffen’.

Iran dreigt wraak te nemen op Saudi-Arabië als de lichamen van de slachtoffers niet snel gerepatrieerd worden, meldt CNN. ‘Saudi-Arabië is er niet in geslaagd zijn taken te vervullen met betrekking tot de wanhopige, gewonde pelgrims,’ zei Khamenei. ‘Als we maatregelen ondernemen, zullen deze pijnlijk en hard zijn’.

Onderzoekscommissie

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Khamenei aandringt op de creatie van een onderzoekscommissie met moslimlanden, waaronder Iran, om meer informatie boven water te halen over hoe het pelgrimdrama heeft kunnen gebeuren. Waarnemers verklaarden dat het ongeluk had kunnen worden voorkomen.

Het ministerie heeft de Saudi-Arabische ambassadeur op het matje geroepen en gewaarschuwd dat het land haast moet maken met de identificatie en repatriëring van slachtoffers.

Eigen schuld

De twee landen ruziën sinds vorige week over het ongeluk. Saudi-Arabië zei dat de pelgrims zelf schuldig zijn aan het drama, omdat zij zich met het gedrang niet aan de regels zouden hebben gehouden. Volgens de Saudische grootmoefti kon zijn land er niets aan doen.

Bij het gedrang in het Saudische Mina, niet ver van Mekka, kwamen in totaal 769 mensen om het leven, waarvan 464 Iraniërs. Eerder werd gedacht dat het om 239 Iraanse slachtoffers ging, maar dat aantal werd donderdag flink verhoogd. Daarnaast vielen er bijna duizend gewonden, en is van ongeveer duizend andere pelgrims nog onbekend hoe ze eraan toe zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.