‘Iraanse leger bereidt grondoperatie in Syrië voor’

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Net nadat Rusland is gestart met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië, zou het Iraanse leger een grootschalige grondoperatie voorbereiden in het land. Het duidt op de vorming van een brede militaire coalitie om de positie van de Syrische president Bashar al-Assad te versterken.

Binnen een aantal dagen gaan honderden zwaarbewapende Iraanse soldaten zich voegen bij het regeringsleger van Assad, melden bronnen aan persbureau Reuters. Ook Libanese Hezbollahstrijders zouden van plan zijn zich aan te sluiten.

Idlib

De alliantie van Iraniërs, Hezbollahstrijders en militairen loyaal aan Assad zouden, met de hulp van Russische luchtsteun, noordelijke provincies als Idlib willen heroveren. Die regio kwam eerder dit jaar onder controle van Islamitische groeperingen als het aan Al-Qa’ida gelieerde Al-Nusra en Ahrar al-Sham.

Militaire steun van Iran aan het regime van Assad is niet nieuw, maar tot dusver gaven de Iraniërs vooral advies. Net als Assad zijn de leiders van Iran sjiitisch, terwijl groepen als Islamitische Staat (IS) een vorm van het soennisme aanhangen. Nu de Russen zich in het conflict hebben gemengd, lijkt het een geschikt moment voor de Iraanse leiders om hun invloed in de regio te vergroten.

Dynamiek

De directe rol van Rusland in het Syrische conflict zorgt voor een nieuwe dynamiek in de vier jaar durende burgeroorlog. Terwijl de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten IS bombardeert, lijken de Russen ook andere vijanden van Assad aan te willen vallen. Het Vrije Syrische Leger, gesteund door de Verenigde Staten, beweerde woensdag al slachtoffer te zijn geweest van Russische bombardementen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben aangekondigd donderdagmiddag spoedoverleg te voeren. Ze gaan bespreken hoe kan worden voorkomen dat beide partijen militair met elkaar botsen in Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.