Erdogan ziet één groot complot achter bloedbad in Ankara

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is zowat iedereen schuldig aan de terreuraanslag in Ankara eerder deze maand. Hij zegt donderdag dat IS, Koerdische militanten en de Syrische geheime politie allemaal een rol hebben gespeeld.

‘Men zegt dat IS het heeft gedaan. Maar dit is een collectieve terreurdaad: IS, de PKK, de Mukhabarat (Syrische geheime dienst)…ze hebben deze aanslag samen gepland, ‘ zei Erdogan tegenover toehoorders in Ankara, meldt persbureau Reuters.

IS-aanhanger

Maandag meldden de Turkse autoriteiten dat in elk geval een van de zelfmoordterroristen een IS-aanhanger was. Het gaat om Yunus Emre Alagoz uit Adiyaman, niet ver van de grens met Syrië.  Zijn broer zou de dader zijn van een soortgelijke aanval in Suruc, in juli. Ook toen kwamen veel jonge activisten kwamen om het leven bij de bomexplosie.

Erdogan is overigens niet de enige in Turkse regeringskringen die samenzweerderig denkt. Premier Ahmet Davutoglu zei maandag dat de autoriteiten nu onderzoek doen naar ‘mogelijke banden met IS’ en ‘groepen of inlichtingenorganisaties die met IS samenwerken’. Eerder gold ook de Koerdische PKK als verdachte. Davutoglu beschuldigde de groepen ervan met elkaar samen te werken. Opvallend, aangezien de twee bewegingen elkaar met hand en tand bestrijden.

Poging

Bij de dubbele zelfmoordaanslag in de Turkse hoofdstad kwamen meer dan honderd mensen om het leven. Het doelwit van de aanslag was een vredesmars met pro-Koerdische activisten. Ze riepen om een einde aan de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger.

Op 1 november zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. De AK-partij van Erdogan en Davutoglu hoopt een absolute meerderheid te behalen, zodat de autoritaire Erdogan meer bevoegdheden naar zich kan toetrekken. Bij de vorige verkiezingen in juni mislukte die poging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.