De familievete die iedereen in Argentinië bezighoudt

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'Bertrand Langlois/AFP/ANP'

Juridische claims, vuilspuiterij, geldeisen, jaloezie, gescherm met onechte kinderen en duistere handeltjes: Argentijnen smullen van de vete binnen de Maradona-clan.

De verkiezingscampagnes zijn in volle gang en zondag 25 oktober staat de toekomst van hun land op het spel. Maar wat de Argentijnen echt bezighoudt, is de felle familievete tussen voetbalicoon Diego Maradona, zijn ex-vrouw Claudia Villafañe en zijn kinderen.

Juridische claims, vuilspuiterij, geldeisen, jaloezie, gescherm met onechte kinderen en duistere handeltjes, Maradona’s ongezonde levensstijl en zijn jarenlange cocaïneverslaving worden – soms op verschillende tv-zenders tegelijk – breed uitgemeten in de vele rivaliserende roddelprogramma’s.

De ruzies dateren niet van gisteren. Het paar scheidde al bijna vijftien jaar geleden en menige Argentijn speculeert al decennia over het beheer van Maradona’s voetbalfortuin, zeker na het opduiken van drie buitenechtelijke kinderen die Diego bij andere vrouwen bleek te hebben. Maar toen Maradona deze zomer zijn ex aanklaagde voor het ‘verduisteren’ van 7,5 miljoen euro, werd het pas echt interessant.

Nationale sympathie

Sindsdien zit het land aan de buis gekluisterd om te zien hoe Villafañe van zich afbijt en hun dochters partij kiezen voor hun moeder. ‘Zonder Claudia zou hij al dood zijn, die belachelijke ouwe,’ zegt David Figalo op de website van een van de tv-zenders. Maradona zelf meldt dat ‘de Heks’ hem dood wil hebben om ook de rest van zijn fortuin te kunnen incasseren: ‘Ik ben dood meer waard dan levend.’

De Argentijnen smullen ervan, alleen al om even te ontsnappen aan de corruptie, de economische crisis en de gierende inflatie die het echte leven beheersen. Zondag stemmen zij voor de opvolger van president Cristina Fernández, met wie Maradona op goede voet staat.

Of de president profiteert van de sympathie voor de voormalige voetbalster, is niet onderzocht. Feit is wel dat het met haar partij in de peilingen uitstekend gaat.

Elsevier nummer 43, 24 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.