‘Dag van de Woede’ in Israël begint met nieuwe steekpartij

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In de Israëlische stad Dimona zijn vrijdag vier Arabieren aangevallen met een mes, waarop de politie een zeventienjarige heeft aangehouden. Er zijn veel agenten op straat, omdat de Palestijnse terreurbeweging Hamas de ‘Dag van de Woede’ heeft aangekondigd.

De verdachte van de steekpartij in de Zuid-Israëlische stad had volgens een woordvoerder nationalistische motieven. De Joodse jongen was al bekend bij de politie.

Na de verschillende aanvallen door zowel joden als moslims in onder meer Jeruzalem en Tel Aviv kondigden Palestijnen aan dat vrijdag de ‘Dag van de Woede’ zou zijn. De Israel Defense Forces (IDF) en de Palestijnse veiligheidstroepen zijn in groten getale aanwezig.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ondanks de extra beveiliging waren er al minstens twee steekpartijen op vrijdag. De slachtoffers zijn een jongen rond de vijftien jaar en een politieagent, beide van joodse afkomst.

Maatregelen

Naast de grote aanwezigheid van veiligheidstroepen heeft de Israëlische regering nog meer maatregelen getroffen in Jeruzalem. Zo laten ze geen mannen jonger dan 45 jaar toe in de Oude Stad.

De ‘Dag van de Woede’ is een initiatief van de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Die organisatie beschuldigt Israël ervan de joodse aanwezigheid rondom de Al-Aqsa-moskee te willen vergroten. Israël ontkent deze aantijging.

Escalatie

Volgens het Israëlische dagblad Ha’aretz dreigde Sheikh Ra’ad Salah, de leider van de Islamitische Beweging in Noord-Israël, donderdag dat zijn organisatie plannen heeft ‘die onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd’. Hamas-leider Hassan Yousef zegt tegen Israëlische krant Ynetnews dat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zullen worden overspoeld met demonstraties.

Het is de vraag of dergelijke scenario’s realiteit zullen worden. Ondanks de toename van de aanvallen zeggen experts dat het voorbarig is om te spreken van een nieuwe Palestijnse opstand, oftewel een Intifida. Een opstand op dit moment zou volgens hen nadelig zijn voor beide partijen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat beaamt Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse gebieden. Hij zegt dat zij niemand aanvallen en ook niet aangevallen willen worden. Hij pleit er wel voor dat ‘anderen’ de heilige moskee niet mogen betreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.