België verplicht asielzoekers westerse waarden officieel te erkennen

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

België voert een aantal veranderingen door in het asielbeleid om het onaantrekkelijker te maken om asiel aan te vragen. Zo krijgen erkende vluchtelingen niet langer een onbeperkt verblijfsrecht in het land en moet de Grondwet ondertekend worden.

In plaats van onbeperkt verblijfsrecht krijgen ze een tijdelijk verblijfsrecht van vijf jaar. Als de situatie in het land van herkomst is verbeterd, moeten ze alsnog terugkeren. Als de toestand in het land in de vijf jaar niet is verbeterd, krijgen de asielzoekers alsnog een onbeperkte verblijfsstatus.

Verklaring

Ook moeten asielzoekers een verklaring ondertekenen waarin ze de Europese rechten, plichten, waarden en vrijheden respecteren. Onder meer de Belgische grondrechten zijn opgenomen in de verklaring.

Migranten worden gewezen op de gelijkheid van man en vrouw en de vrijheid van meningsuiting in België. Staatssecretaris Theo Francken van Asiel benadrukt dat het niet om een ‘vrijblijvend papiertje’ gaat. Als asielzoekers weigeren de verklaring te ondertekenen, is de kans op een Belgische nationaliteit verkeken.

Maatregelen

Asielzoekers  moeten voortaan zes in plaats van vier maanden wachten voordat ze de arbeidsmarkt mogen betreden. Ook zullen gezinsherenigingen langer op zich laten wachten. Francken geeft Dienst Vreemdelingenzaken drie maanden extra om aanvragen tot gezinshereniging te behandelen. Hij verwacht dat er zo betere beslissingen worden gemaakt.

Francken maakt vrijdag bekend dat de plannen zijn goedgekeurd door de federale regering. Hij zegt dat Frankrijk een vergelijkbaar systeem hanteert voor asielzoekers. De staatssecretaris hoopt dat het vernieuwde asielbeleid de migranten ontmoedigt om een asielaanvraag in België te doen. Eerder voerde hij een campagne via Facebook om migranten uit Irak te ontmoedigen naar het land te komen.

Nederland

België wijst de asielzoekers op de normen en waarden van het land met een verklaring die ondertekend moet worden. In Nederland wil minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken de fundamentele principes van de Nederlandse samenleving duidelijk maken door de Grondwet naar het Arabisch te vertalen.

De vertaalde grondbeginselen worden naar alle gemeenten  toegezonden, aan hen de taak om het uit te delen in opvangcentra. De vertaling van hoofdstuk 1 van de Grondwet zal volgende week verspreid worden. In november wordt het volledige document in het Arabisch verspreid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.