België verhoogt terreurniveau voor asielzoekerscentra

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

België verhoogt het terreurniveau voor asielzoekerscentra in het land. Reden daarvoor is het toegenomen geweld tegen migranten in omliggende landen zoals Nederland en Duitsland.

Het terreurniveau gaat van 1 naar 2, wat staat voor ‘gemiddeld’, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag. Rond de asielzoekerscentra komt een ‘verhoogde waakzaamheid’.

Geweld

Om te voorkomen dat geweldsincidenten zich voordoen tegen asielzoekers zal de politie ‘gericht patrouilleren en daarbij de centra minstens om de vier uur passeren’, zo heeft het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten.

Er zouden nog geen directe aanwijzingen zijn dat groepen in België aanvallen plannen op asielzoekerscentra. Maar het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging zou liever het zekere voor het onzekere nemen.

Staatssecretaris Theo Francken voor Asiel en Migratie hoopt dat ‘iedereen hier kalm blijft’.

Extreem-rechts

In Duitsland is het aantal geweldsincidenten rond asielzoekerscentra de afgelopen maanden sterk toegenomen en de recherche waarschuwde vorige week dat extreem-rechts geweld alleen maar radicaler zal worden.

Zondagavond ontstond er brand in een onderkomen voor migranten in het Duitse Lampertheim. De politie denkt dat de brand is aangestoken. Onbekenden drongen het gebouw binnen en staken de inventaris in brand. Ook werden er meubels omvergegooid. De migranten konden het pand op tijd verlaten.

In Nederland was er de afgelopen weken ook steeds meer gedoe rond asielzoekerscentra. Twee weken geleden werden elf mensen opgepakt nadat ze een noodopvang voor migranten hadden bestormd. Zo’n twintig mensen met bivakmutsen kwamen naar sportcentrum Snellerpoort en gooiden vuurwerkbommen en duwden hekken omver.

Brand

Vrijdag was er een brand in een geplande opvang voor migranten in Zweden. De politie vermoedt dat het gebouw op een jeugdkamp in de plaats Eskilstuna in brand is gestoken. Het pand is volledig in as gelegd.

De rechtse beweging de Zweede Democraten zette eerder een lijst met geplande opvanglocaties op hun Facebook-pagina.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.