Assad naar Moskou om Poetin te bedanken voor steun Syrië

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Rusland en Syrië komen steeds nader tot elkaar: reden voor de Syrische president Bashar al-Assad om zijn collega Vladimir Poetin in Moskou op te zoeken. Assad wilde Poetin bedanken voor de Russische steun in Syrië.

De twee ontmoetten elkaar dinsdagavond, maar het verrassingsbezoek werd pas woensdagochtend bekendgemaakt. Of Assad nog steeds in Moskou is, is niet bekend.

Uitschakelen

Het bezoek van Assad aan Moskou zou het eerste officiële buitenlandse bezoek zijn geweest sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011. Rusland begon drie weken geleden met luchtaanvallen in Syrië, met als vermeend doel het uitschakelen van terroristen.

De twee spraken onder meer over het verloop van de militaire inzet van Rusland. ‘Allereerst wil ik mijn grote dank uitspreken tegenover het leiderschap van de Russische Federatie voor de hulp aan Syrië,’ zou Assad tegen Poetin hebben gezegd volgens een verklaring van het Kremlin.

Moskou heeft volgens Assad voorkomen dat zich in Syrië een ‘tragisch scenario’ zou voordoen. ‘Zonder jullie ingrijpen en jullie beslissingen zou het terrorisme verder verspreiden in de regio en zou het meer gebieden in zijn macht krijgen.’

Vrede

Poetin complimenteerde op zijn beurt de Syrische bevolking die ‘bijna alleen’ is opgestaan tegen de militanten. Hij omschreef Syrië als een ‘vriend’ en zegt dat Rusland niet alleen zal bijdragen met ‘militaire acties’ maar ook in het ‘politieke proces’ om vrede in Syrië te brengen.

Tijdens het gesprek benadrukte Poetin dat dat zal gebeuren ‘in nauw overleg’ met andere wereldmachten en met landen in de regio die ‘geïnteresseerd zijn in een vredige oplossing van het conflict’.

De Russische president heeft ook zijn zorgen geuit over de vierduizend Syriëgangers uit de voormalige Sovjet Unie die meevechten met terroristische groepen. ‘We kunnen niet toelaten, dat als zij eenmaal ervaring en ideologische training hebben gehad, dat zij komen opdagen in Rusland.’

Bombarderen

Rusland bereikte dinsdag een akkoord met de Verenigde Staten over een pakket voorzorgsmaatregelen om ‘veilig’ doelen van terreurbeweging Islamitische Staat te kunnen bombarderen. Beide landen tekenden een memorandum.

Rusland en de Verenigde Staten willen niet samen optrekken in de strijd tegen IS, omdat ze andere doelen hebben. De Amerikanen willen dat Assad vertrekt, terwijl de Russen bondgenoot Assad juist steunen. Met de overeenkomst hopen de landen te voorkomen dat ze elkaar hinderen tijdens luchtaanvallen en dat er ongelukken gebeuren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.