‘Als Abbas een échte leider is, stopt hij de haatcultuur’

28 oktober 2015Leestijd: 3 minuten

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas, donderdag op bezoek in Nederland, moet ophouden met het aanwakkeren van de Palestijnse terreur, zegt de Israëlische ambassadeur Haim Divon. ‘Voor Israël is dit volstrekt onacceptabel.’

Abbas krijgt een allerhartelijkst ontvangst in Nederland deze dagen. Na een bezoek aan de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer donderdag heeft de Palestijn ook nog een ontmoeting met onder anderen premier Mark Rutte (VVD) en koning Willem-Alexander.

‘We zien dat Abbas de hele wereld afreist, naar Europa, de Verenigde Staten, Maar er is een plek die hij vergeet, en die ligt maar twintig minuten van Ramallah, en dat is het kantoor van Netanyahu,’ zegt de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon tegen elsevier.nl. ‘Dit moet niet gaan via Den Haag, niet via New York, ook niet via de Verenigde Naties, maar alleen door direct overleg –  en dat kan, gewoon om de hoek.’

Wat verandert er met de Europese tour van Abbas, met onder meer een driedaags bezoek aan Nederland ? Geen Jota, zegt Divon.

Druk

Volgens hem heeft de Palestijnse leider liever dat de ‘internationale gemeenschap’ druk uitoefent op Israël, dan dat hij face-to-face tegenover Netanyahu hoeft te zitten – en dan maar hopen dat Israël op een gegeven moment toegeeft. Aan Netanyahu ligt het niet, zegt de ambassadeur: hij riep Abbas al diverse keren aan te schuiven en te praten. ‘Hij zou naar Netanyahu moeten luisteren, maar in plaats daarvan stookt hij het vuurtje op. Het is tragisch, voor zijn mensen, voor ons.’

Waarom Abbas dat niet wil, is wel duidelijk voor Divon. Als hij terugkeert naar de onderhandelingstafel, moet hij compromissen sluiten over een aantal voor hem delicate kwesties. Hamas, heer en meester over de Gazastrook, staat zo’n deal nooit toe. ‘Abbas is weliswaar in naam de president van de Palestijnse Autoriteit, maar wat betekent zo’n titel in werkelijkheid? Weinig,’ zegt Divon. Het gezag over Gaza is Abbas allang kwijt.

Tempelberg

Hij wijst erop dat Israël de Palestijnen wel tegemoet wil komen, zoals de belofte van Netanyahu om niet te tornen aan de status quo op de Tempelberg. De regeling betekent dat alleen moslims op de Tempelberg komen om te bidden, terwijl Joden en christenen de heilige plek alleen mogen bezoeken.

‘Maar helaas zien we niets komen van de andere kant,’ vervolgt Divon. ‘Wat we wél zien, is het voortdurend verheerlijken van terreur.’ En ophitsende uitspraken van Abbas die het Palestijnse geweld alleen maar aanwakkeren. ‘Wij verwelkomen elke druppel bloed die valt in Jeruzalem. Dit is puur bloed, schoon bloed, bloed onderweg naar Allah,’ zei de Palestijnse president bijvoorbeeld in september.

Haatcultuur

Volstrekt onacceptabel voor ons, zegt Divon in het interview. ‘Zou iemand die vrede wil, dit zeggen? Is dit iemand die echt een eind wil maken aan al het geweld? Als Abbas een echte leider is, dan stopt hij deze “haatcultuur”.’

Tijdens een gesprek met EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini eerder deze week zei hij dat de schuld van het opgelaaide geweld bij Israël ligt – ondanks het feit dat het toch vooral Palestijnen zijn die Israëliërs aanvallen. ‘Israël is volledig verantwoordelijk voor het geweld vanwege het uitbreiden van nederzettingen en het uitvoeren van executies,’ aldus de Palestijnse president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.