Aanval op kazerne België: geen aanwijzingen terrorisme

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Een gemaskerde man heeft maandagochtend in het Belgische Flawinne een aanval gepleegd op een commandokazerne. De politie heeft de dader gearresteerd na een klopjacht.

Het Openbaar Ministerie (OM) van de stad Namen bevestigt dat de dader is opgepakt. Het gaat om een ‘mentaal verwarde’ man van 32 jaar uit de gemeente Namen. Volgens het OM zou de man zich in 2010 zelf bij het Belgische leger willen voegen. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een terrorist gaat.

Hij probeerde maandagochtend door de slagbomen van de kazerne heen te rijden en opende daarna het vuur. Er zijn geen gewonden gevallen. De dader was alleen en droeg een bivakmuts, schrijft de krant La Dernière Heure. De berichtgeving is bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Commotie

De dader probeerde de kazerne in eerste instantie te voet te bereiken. Volledig vermomd en met een ontstekingsmechanisme in de hand meldde hij zich bij de ingang van de kazerne, waar hij werd tegengehouden door bewakers.

De bewaking schrok van wat hij in zijn handen had. Daardoor zag de dader zijn kans schoon om door de slagbomen te rijden. Soldaten losten toen enkele waarschuwingsschoten, waarna de dader op de vlucht is geslagen. Zijn auto is teruggevonden in Belgrade, dat vlakbij Flawinne ligt.

Onderzoek

De ontmijningsdienst DOVO heeft de auto weggesleept. Er werd gevreesd voor explosieven in de auto, maar er is niks aangetroffen. Het ministerie van Defensie zegt dat er een onderzoek is gestart. De hele wijk rond de kazerne is afgezet.

Het legerverblijf biedt plaats aan 650 paracommando’s. Een groot deel van hen was niet aanwezig vanwege een oefening. De soldaten worden onder meer bij NAVO-missies ingezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.