buitenland

Zwitserse justitie onderzoekt nu ook Sepp Blatter

25 september 2015Leestijd: 2 minuten

Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar FIFA-baas Sepp Blatter. Het is voor het eerst dat de Zwitserse voetbalbestuurder officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Blatter werd vrijdag na een vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA meegenomen en als verdachte verhoord door justitie. Het hoofdkantoor van de bond in Zürich, waaronder de werkkamer van Blatter, zijn tevens doorzocht. Daarbij heeft justitie verschillende documenten en data in beslag genomen.

Verdachte betalingen

Volgens de Zwitserse openbaar aanklager wordt Blatter er onder meer van verdacht een illegale betaling te hebben verricht aan UEFA-baas Michel Platini.

Blatter zou de voormalige Franse stervoetballer 1,9 miljoen euro hebben overgemaakt in ruil voor bepaalde diensten. Het is niet duidelijk wat die diensten waren of zijn.

Jack Warner

Ook zou Blatter in 2005 illegaal een handtekening hebben gezet onder een contract met de Caribische voetbalfederatie. De al eerder van corruptie beschuldigde Jack Warner zwaaide daar toen de scepter.

Het is goed mogelijk dat informatie over deze deal afkomstig is van Warner zelf. De omstreden voetbalbestuurder uit Trinidad en Tobago zei eerder al dat hij er alles aan zou doen om zijn voormalige vertrouwelingen onderuit te halen.

Buiten schot

Lang wist Blatter buiten schot te blijven. Toen de FBI afgelopen voorjaar invallen deed in Zürich, werden veel FIFA-bobo’s meegenomen, maar Blatter mocht nog blijven zitten. Naar verluidt, bereidt ook de FBI een strafrechtelijk onderzoek tegen Blatter voor.

Zwitserse justitie zette die stap vrijdag al aangezien er genoeg bewijs tegen Blatter zou zijn. Een deel van de bewijsvoering zou afkomstig zijn van een oude bekende van Blatter: Michel Platini. De voormalige pupil wil zijn leermeester vermoedelijk uit de weg ruimen en straks zelf het roer overnemen bij de wereldvoetbalbond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.