buitenland

Zo wil Europa de migratiecrisis het hoofd bieden

08 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie komt woensdag met voorstellen om de migratiecrisis aan te pakken. Enkele maatregelen uit de voorstellen lekten al uit.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker presenteert de voorstellen woensdag in Straatsburg.

Verlichting

Zo worden de 120.000 migranten die asiel hebben aangevraagd in Italië (15.600), Griekenland (50.400) en Hongarije (54.000) herverdeeld over de andere EU-landen. Dit om de grenslanden te verlichten.

De andere lidstaten mogen niet weigeren, anders krijgen ze een boete. Deze aantallen komen bovenop de 40.000 migranten waarover in juli werd gedebatteerd. Aan de eerdere herverdeling konden landen vrijwillig meedoen.

De EU stelt verder 780 miljoen euro beschikbaar voor de herverdeling. Lidstaten ontvangen 6000 euro per opgenomen asielzoeker. Alleen migranten uit Syrië, Eritrea en Afghanistan komen in aanmerking. Nederland moet hierbij rekening houden met tussen de 7000 en 8000 migranten.

De verplichte verdeelsleutel is gebaseerd op onder meer de omvang van de bevolking van een land, het bruto nationaal product, het aantal asielaanvragen en het werkloosheidspercentage.

Veilige landen

Asielaanvragen van mensen uit de Balkan en Turkije moeten versneld worden behandeld, zodat afgewezen asielzoekers direct teruggestuurd kunnen worden naar hun land. Op deze lijst met zeven ‘veilige landen’ staan vooralsnog Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije.

Tot slot komt de Commissie met een noodfonds om de landen rond conflictgebieden in de Sahel, Tsjaad, Eritrea en Noord-Afrika te ondersteunen. Dit maakt deel uit van het Europese plan om de problemen bij de ‘bron’ aan te pakken. Hiermee moet uiteindelijk de migrantenstroom worden gestremd. Het fonds bevat 1,8 miljard euro, en moet worden aangevuld door de lidstaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.