buitenland

Zo eenvoudig is het om aan Syrisch paspoort te komen

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het is zeer eenvoudig om aan een Syrisch paspoort te komen. Het enige wat je nodig hebt is het juiste telefoonnummer en omgerekend 750 euro. Binnen 40 uur kan het paspoort klaar zijn.

Journalist Harald Doornbos schrijft in Nieuwe Revu hoe eenvoudig het voor hem was om aan een Syrisch paspoort te komen. Met een foto van premier Mark Rutte zelfs.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gevolgen

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië zijn lege paspoorten en printers van het Assad-regime in handen gekomen van ‘Soennitische rebellen’, schrijft Doornbos. Zij verkopen de paspoorten door aan wie er maar voor wil betalen.

‘Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer van een van de vele paspoortvervalsers en omgerekend 750 euro. En binnen 40 uur heb je een paspoort.’

Dit kan grote gevolgen hebben, omdat het met een valse identiteit nog moeilijker is om terroristen te traceren. Zo kunnen jihadisten die in Syrië hebben gevochten, eenvoudig terugkomen naar Europa zonder dat bekend is dat zij terug zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Griekenland

Doornbos schrijft dat terroristen vanuit Noord-Syrië, doorreizen naar Bodrum en van daaruit de oversteek maken naar Griekenland. Daar laten zij dan hun valse paspoort zien. Griekse autoriteiten hebben dan geen idee of ze te maken hebben met een gewone migrant of een lid van IS of Al-Qa’ida.

Behalve aan jihadisten, worden de paspoorten ook verkocht aan Syriërs die zich tijdens de oorlog schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Bijvoorbeeld Syriërs die hebben gemarteld in de gevangenissen van president Bashar al-Assad.

Vluchteling

Dat niet alleen onschuldige Syriërs die slachtoffer zijn van de oorlog afreizen naar Europa, zegt ook de Libanese minister Elias Bou Saab (Onderwijs). Hij waarschuwde de Britse premier David Cameron tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp.

Volgens Saab is zeker een op de vijftig migranten geen vluchteling, maar een radicaal van IS. Dat is ‘meer dan genoeg’ om problemen te veroorzaken in Europa.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.