buitenland

‘Wij moeten onze mensen beschermen tegen de migranten’

13 september 2015Leestijd: 3 minuten

Het Hongaarse grensplaatsje Asotthalom ziet dagelijks duizenden irreguliere migranten voorbij trekken. De burgemeester van het plaatsje wil zijn inwoners beschermen tegen deze ‘criminele’ instroom van migranten.

De bewoners van het Asotthalom, vlak over de grens met Servië, zijn er intussen aan gewend. Elke dag steken hier duizenden migranten de grens over. Ze lopen in groepjes langs de weg.

Veel jonge mannen, hier en daar complete families. Allen willen ze koste wat kost contact met de Hongaarse autoriteiten vermijden. Een vingerafdruk hier betekent een verplicht verblijf in Hongarije denken ze. En dat wil niemand.

Duitsland en soms Zweden zijn de gedroomde eindbestemmingen. Ze weten niet dat Hongarije vrijwel alle migranten na registratie laat doorreizen naar Oostenrijk.

Mensensmokkelaars

‘Dit probleem speelt al sinds september vorig jaar,’ zegt burgemeester van Asotthalom, Laszlo Toroczkai tegen elsevier.nl. ‘Aanvankelijk ging het om enkele honderden migranten per dag, nu zijn het er duizenden.’ Volgens Toroczkai, een bekend figuur in de radicaal-rechtse Jobbik-partij, vormen de migranten een gevaar voor zijn dorp. ‘We moeten onze mensen beschermen. Niemand geeft om hen. Onze mensen zijn bang.’

Die bescherming bestaat sinds geruime tijd uit een burgerwacht. Potige kerels in legeroutfit rijden dag en nacht door het grensgebied om de boel in de gaten te houden.

Volgens Toroczkai is de extra bescherming nodig, omdat er veel criminele activiteiten zijn in het gebied. ‘Wat hier gebeurt, is een grote misdaad. Er zijn veel criminelen bij betrokken, mensensmokkelaars. Het is één grote, georganiseerde maffia die wordt gerund door Roma’s, criminelen en Arabische migranten die hier zijn blijven hangen.’

Jong en man

Volgens de burgemeester van het grensplaatsje denken veel mensen onterecht dat Hongarije wordt overspoeld door vluchtelingen uit Syrië. ‘Laat me wat statistieken geven: van alle migranten in Hongarije komt 35 procent uit Syrië. De rest komt uit Bangladesh, Pakistan, India, Afghanistan en Afrikaanse landen. Ruim 85 procent is jong en man.’

Vanaf aankomende dinsdag zal de situatie voor Asotthalom en andere grensplaatsen aanzienlijk veranderen. Dan is naar verwachting het metershoge hek langs de grens af en een nieuwe wet maakt mogelijk dat migranten die de grens illegaal oversteken, worden gearresteerd. ‘Ik hoop dat het na de vijftiende echt anders zal zijn hier, zegt de burgemeester.

‘Iedereen die illegaal de grens oversteekt, zal worden gearresteerd. Gelukkig krijgen we nu hulp van het leger om dit uit te voeren. Echte vluchtelingen kunnen zich melden bij de reguliere grenspost. Zij worden in bussen naar de vluchtelingenkampen gebracht. Hier krijgen ze te horen of ze mogen blijven of niet. Wie een illegale route kiest, wordt sowieso opgepakt, want het oversteken van de grens zonder toestemming is een misdaad.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.