buitenland

Wat willen boze Franse boeren bereiken met acties in Parijs?

03 september 2015Leestijd: 2 minuten

Opnieuw veroorzaken boze Franse boeren verkeersopstoppingen in Frankrijk. Donderdagochtend stond er ruim 110 kilometer file op de rondweg van Parijs en de snelwegen naar de hoofdstad.

De files werden veroorzaakt door meer dan duizend boeren, die op hun tractoren via de snelweg naar Parijs reden. De boeren verzamelen zich bij Place de la Nation, waar ze volgens het Franse dagblad Le Monde invloed willen uitoefenen op het overleg tussen de Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll en Eurocommissaris Phil Hogan. Zij bereiden donderdag de vergadering van de Europese ministers van Landbouw op 7 september voor.

Ontevredenheid

De Franse boeren zijn boos. In een interview met de Franse krant Le Figaro zegt een 54-jarige boer: ‘We willen gewoon hetzelfde worden behandeld als onze Duitse en Spaanse collega’s.’

Een andere boer zegt dat ze zijn gekomen om de regering te laten zien dat het menens is. ‘De prijs van melk is geen cent gestegen, maar de belastingen zijn met bijna 30 procent toegenomen.’

Een boer uit Bretagne loopt te koop met zijn boekhouding: ‘Ik verwacht eind dit jaar 60.000 euro minder aan liquide middelen te hebben dan eind vorig jaar.’ Volgens de boeren krijgen ze te weinig subsidie, waardoor ze zelfs verlies lijden. Daarnaast meldt Le Monde dat de vakbond FNSEA ook minder controle van de regering wil.

Eerdere blokkades

De boeren klagen al langer over lage subsidies en over teveel bureaucratie in de landbouwsector. Dit resulteerde in juli en augustus in blokkades op snelwegen. Tijdens deze acties doorzochten de boeren niet-Franse vrachtwagens en stalen hun goederen. Dit tot woede van onder meer Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Aan het eind van de ochtend berichtte Le Figaro dat een delegatie van de vakbond FNSEA is ontvangen door de Franse premier Manuel Valls.

Later maakte hij bekend dat de regering 3 miljard euro heeft toegezegd aan de boeren, verdeeld over een periode van drie jaar. Volgens Le Monde had president François Hollande al eerder beloofd dat er donderdag ‘nieuwe maatregelen’ zouden komen.

Eind juli beloofde Hollande ook actie, nadat de regering al 600 miljoen euro extra steun had toegezegd. De boeren zeggen zelf te blijven kamperen tot er ‘bevredigende’ resultaten zijn bereikt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.