buitenland

Wat moet Zwitserland met de hordes ongemanierde Chinezen?

24 september 2015Leestijd: 2 minuten

Massale toestroom van Chinese toeristen naar Zwitserland levert veel geld op, maar wekt ook wrevel onder de Zwitsers.

Europeanen mijden het dure Zwitserland, maar onder Aziaten is het een topbestemming. Japanse toeristen zijn al jaren graag geziene gasten in Genève en Luzern, net  als Arabieren uit de Golfstaten. Ze reizen individueel en verblijven in luxe hotels.

Nu stromen ook de Chinezen toe, en dat geeft een ander beeld. In groepen overspoelen ze het land, ze stromen hun bussen uit voor een Chinese lunch die in recordtijd wordt genuttigd. In restaurants praten ze hard en laten de helft van het opgeschepte eten onaangeroerd.

Het heeft in sommige restaurants geleid tot bordjes met aanwijzingen dat gasten ‘om ethische en milieuredenen’ alleen zo veel dienen op te scheppen als ze denken te eten.

Pictogrammen

Op weg naar bergtoppen hinderen de Chinese bezoekers ande­re reizigers met hun constante gefotografeer, aldus het boulevardblad Blick. Ze rochelen, spugen en dringen schaamteloos voor. De massale komst van Chinezen – dit jaar al een miljoen – is bedreigend voor lokale gasten, die komen voor de stilte van de bergen.

Daarom zijn op het bergtreintje naar de Rigi – een bergtop midden in Zwitserland – maatregelen genomen. Voor Chinese gasten worden speciale treinen ingezet. Vanaf september worden ze daar via Chinese wegwijzers naartoe geleid. Zo worden de autochtone bezoekers niet gestoord. De toiletten worden er extra vaak gereinigd en zijn voorzien van pictogrammen die aangeven hoe men in het Westen een toilet gebruikt: niet staand op de toiletbril, maar zittend.

Directeur van de Rigi-spoorbaan Peter Pfenniger (62) geeft toe dat de Chinese overmacht een uitdaging is. Maar het is kiezen of delen. Zijn verlieslijdende lijntje zou al lang ter ziele zijn als er niet op tijd op de Chinese markt was gemikt. Zes jaar geleden sloot de Rigi-spoorlijn een partnerschap met die op de Chinese berg Emei Shan. Sinds juli staat er zelfs een van de Emei geïmporteerde kei op de Rigi. Een beter decor voor een vakantiefoto uit Zwitserland is nauwelijks denkbaar.

Rinkelen

Nu al komt de helft van de bezoekers van het Rigi-spoorlijntje uit China. Ze komen het hele jaar door, ook bij slecht weer. Per dag geeft een Chinees gemiddeld 450 euro uit, bijna net zo veel als Arabieren en Japanners. Misschien niet aan hotels, maar wel aan een horloge of andere Swiss made luxe-artikelen. Van de 160 miljard euro die Chinese toeristen in de hele wereld uitgeven, wordt liefst 10 procent gespendeerd in Zwitserland.

Het bericht uit boulevardblad Blick is dan ook slecht aangekomen in China. Daar wijst het dagblad Global Times erop dat de Zwitserse kassa’s rinkelen door de reis- en kooplustige Chinezen. Bij de Rigi-spoorlijn zeggen ze dat het krantenbericht uit zijn verband is gerukt. De treinen zijn bedoeld voor alle internationale gasten, niet alleen voor Chinezen.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.