‘Waarom blijven migranten niet hier in Slovenië?’

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Elsevier'

Met verbazing zag de Sloveense grenspolitie vrijdagmiddag grote groepen migranten op zich afkomen. Ze begrijpen niet waarom ze allemaal per se naar Duitsland moeten.

Om 14.00 uur vrijdagmiddag kreeg Zvone van de elite-eenheid van de Sloveense politie een telefoontje. ‘Je moet naar de grens met Kroatië, onmiddellijk’.

Beelden

Meteen wist Zvone dat het om de migranten ging. ‘Ik zag de beelden van de week op tv uit Hongarije, ik wist dat die club een keer onze kant op zou komen’. Samen met zijn collega’s assisteert Zvone vrijdag bij het verzamelen van de migranten in een grote schuur vlakbij de grenspost nabij Samobor.

Via een corridor lopen de migranten naar de schuur waar een agent aan een tafeltje van iedereen de namen opschrijft.

‘Vanaf deze plek worden de migranten met bussen naar het plaatsje Brezice gereden waar ze worden opgevangen, legt politiechef Boris Kostevic uit.

‘Daar krijgen ze de keuze: asiel aanvragen in Slovenië, of niet. Wie voor de laatste optie kiest, wordt naar een detentiecentrum gebracht. Ze zijn dan illegale vreemdeling. Terug naar Kroatië kan niet want dat land neemt ze niet terug.’

Irritatie

Buiten bij de schuur kijkt Mohammed uit het Syrische Daraa gelaten voor zich uit. ‘Al twee maanden zijn we aan het reizen. Overal worden we tegengehouden op plekken waar we niet willen blijven. We willen naar Duitsland, daar hebben we familie.’

Dat er ook veel niet-Syriërs meereizen in de migrantenstroom irriteert Mohammed. ‘In Bangladesh is geen oorlog, in Afghanistan ook niet. Ik snap niet wat ze hier doen, meer wil ik er niet over zeggen.’

Even verderop staat Jasem uit Dubai. Hij geeft toe uit economische motieven te zijn gegaan. Zijn bouwbedrijf dat hij de afgelopen vier jaar runde in Syrië ging failliet. Het liefste wil hij naar Australië, maar dat kon niet. Dus nu probeert hij het in Europa. Hij wil naar Wenen, of Nederland. ‘Ik wil Ruud Gullit graag ontmoeten!’

Hoofdschuddend aanschouwt agent Zvone het tafereel. ‘Dit is nog maar het begin, bij het treinstation van Dobova worden vijfduizend migranten  verwacht. Ik snap niet dat ze allemaal per se naar Duitsland doorwillen. Slovenië is een prachtig land, je kunt hier prima je bestaan opbouwen.’

Maar voor Slovenië geldt hetzelfde als voor Griekenland, Macedonië, Servië, Kroatië en Hongarije. Er is geen migrant die er wil blijven. Duitsland is de eindbestemming: op naar Angela Merkel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.