Waarom België plots wel heel veel asielzoekers uit Bagdad kreeg

05 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

In augustus kwamen er opeens wel heel veel alleenreizende jonge mannen uit Bagdad naar België, met opvallend vaak een ongeloofwaardig verhaal. Hoe zit dat?

Niet alleen Syrische families zoeken hun heil in West-Europa. België zag in augustus een enorme toename in het aantal asielverzoeken uit Irak. Was het percentage in juni nog 16,6 procent, in augustus lag dit percentage op 46,7 procent (2.160 op een totaal van 4.621 aanvragen).

Het gaat opvallend vaak om alleenreizende jonge mannen uit de hoofdstad Bagdad. Veel van hen bleken een wel heel stereotiep en ongeloofwaardig verhaal af te steken bij hun asielaanvraag.

Nood

Dat leidde bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen tot de conclusie dit hier iets niet in de haak was, weet de VRT. ‘We hebben vastgesteld dat zij gelijkaardige feiten op een vrij stereotiepe wijze weergaven en dat dat duidelijk niet waar was. Dat deed ons zeer sterk twijfelen aan een reële nood aan bescherming voor die mensen,’ zegt de directeur van het Commissariaat, Dirk Van den Bulck vrijdag.

Volgens hem is het duidelijk dat een netwerk het brein is achter het foutieve verhaal. ‘Dat kan een organisatie zijn, maar het kan ook zijn dat die mensen gewoon informatie overnemen van sociale netwerken,’ aldus Van den Bulck. De asielaanvragen van de jonge mannen worden voorlopig niet in behandeling genomen.

Document

Inmiddels is duidelijk wat er echt aan de hand is, schrijft Het Nieuwsblad. Op de website van het Commissa­riaat-Generaal voor de Vluchtelingen staat een document met uitleg over asielaanvragen dat sinds juli vaak werd gedownload in Bagdad.

In document 15C staat dat mensen uit de regio Bagdad in België bescherming kunnen krijgen vanwege ‘veralgemeend geweld’ in hun regio.

Elke bezoeker kan voor zijn of haar land precies nagaan hoeveel kans iemand maakt op een verblijfsvergunning in België – transparantie waar alleen het Finse vluchtelingeninstituut boven uitstijgt, aldus de Vlaamse krant. De Belgische overheid trok de migranten dus zelf aan, is de conclusie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.