buitenland

Viktor Orban: ‘Politie zal rebellerende migranten arresteren’

11 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse premier Viktor Orban is kwaad op de duizenden migranten die Hongarije binnenstromen en zich vervolgens misdragen. ‘Vanaf volgende week wordt opstandig gedrag ze niet meer vergeven’.

Dit zei hij vrijdag. Hij kondigde ook aan dat migranten die illegaal de grens oversteken vanaf volgende week gearresteerd worden, meldt persbureau Reuters.

Opstand

Orban wil strengere maatregelen tegen de stroom aan migranten en laat momenteel onder meer een hek bouwen langs de grens met Servië. Ook is het Hongaarse leger begonnen met het trainen van soldaten die binnenkort worden ingezet om de grens te beschermen.

‘We worden geconfronteerd met een opstand onder migranten. Ze bezetten treinstations, weigeren vingerafdrukken te geven, en werken niet mee met de autoriteiten,’ verklaarde een boze Orban vrijdag. Ook zouden de migranten weigeren om naar plekken te gaan waar ze eten, water, accommodatie en medische zorg krijgen. ‘Ze rebelleren tegen de Hongaarse rechtsorde,’ aldus Orban.

Enorm

Intussen ligt het Oostenrijkse treinverkeer nog altijd plat, door de enorme toestroom van migranten uit Hongarije. Oostenrijk sloot vrijdagmiddag ook een deel van de A4 tussen Wenen en Hongarije.

Donderdag kwamen 8.000 migranten de grens over en in de nacht van donderdag op vrijdag kwamen daar nog 3.600 bij. Dit jaar staken ruim 170.000 migranten de grens met Hongarije over. De meesten proberen registratie te voorkomen, omdat ze niet in Hongarije willen blijven of omdat ze vrezen dat ze later naar dat land worden teruggestuurd. De meesten willen de doorreis maken naar Duitsland, dat zijn grenzen heeft opengesteld voor migranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.