buitenland

Van Baalen: sancties Hongarije logisch gevolg van wangedrag

23 september 2015Leestijd: 2 minuten

Wanneer een land zich niet gedraagt, zijn sancties het enige middel om een land tot de orde te roepen. Het is dus niet vreemd dat Hongarije nu door Brussel op de vingers wordt getikt.

Dat zegt Hans van Baalen, leider van de VVD in het Europees parlement, tegen elsevier.nl.

Steeds onvriendelijker

‘Het gaat hier om twee dingen. Ten eerste zijn er zorgen over het rechtssysteem. Wat dat betreft wordt Hongarije een steeds onvriendelijker land,’ zegt Van Baalen. ‘Ten tweede is het de houding van Hongarije in de recente vluchtelingencrisis.’

Volgens Van Baalen is het logisch dat een land tot de orde moet worden geroepen wanneer ‘het niet in de pas loopt’. Het gaat hier niet om het feit dát Hongarije de grens bewaakt, dit is immers een fundamentele plicht, maar om de manier waarop.

Van Baalen: ‘mensen slaan, hekken met scheermesdraadjes, dit is niet humaan meer. We kunnen al die vluchtelingen niet opvangen, maar je moet ze wel als mens behandelen. En dat lukt Hongarije op dit moment niet. Als je je zo gedraagt dan liggen sancties in de lijn der verwachtingen, en het opschorten van het stemrecht is daar één van ja.’

Verhofstadt

Van Baalen, op dit moment op doorreis door Europa, reageerde telefonisch op de uitspraken van Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het europarlement.

Die zei tegen de Belgische krant De Morgen dat Hongarije met zijn harde aanpak in de migratiecrisis ‘grove inbreuken heeft gepleegd tegen de waarden van de EU wat betreft asiel en migranten’. ‘Wanneer Hongarije vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid opvangt met waterkanonnen en traangas, dan vinden wij dat dat op z’n minst onderzocht moet worden,’ zei Verhofstadt.

Vicevoorzitter van ALDE, Sophie in ’t Veld (D66) zei over Hongarije: ‘Hoeveel verder kan de regering van Orbán de situatie nog drijven, voordat de Europese Commissie en de Europese Raad wakker worden geschud?’ Zij erkent dat de EU en andere grenslanden Hongarije ‘in de kou laten staan’, maar vindt de reactie van de Hongaarse autoriteiten ‘compleet onaanvaardbaar’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.