buitenland

Turks magazine in de problemen na deze selfie van Erdogan

14 september 2015Leestijd: 2 minuten

Een bewerkte foto van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarop hij lachend een selfie maakt met de doodskist van een militair: het kwam het tijdschrift Nokta op een inval te staan van de Turkse politie.

De spot drijven met Erdogan – dat kan niet in Turkije. Nadat de cover van een editie van het Turkse magazine, met daarop de bewuste foto op internet werd gepubliceerd, gaf de openbaar aanklager in Istanbul opdracht tot een inval.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belediging

Nokta is aangeklaagd. De reden? Belediging van de president en het maken van ‘terroristische propaganda’. Exemplaren van de bewuste editie zijn in beslag genomen, schrijft de Turkse krant Hürriyet.

De chef van de nieuwsredactie is gearresteerd. De foto is duidelijk een verwijzing naar een uitspraak van Erdogan. Hij zei dat families van militairen die zijn omgekomen in de strijd met Koerdische rebellen trots kunnen zijn op hun martelaarschap. ‘Hoe blij kunnen zijn familie en al zijn vrienden zijn, nu hij een zeer heilige plaats heeft bereikt,’ citeerden diverse media de president.

Martelaarschap

Deze uitlating kwam hem op flinke kritiek te staan. ‘Erdogan zei dat martelaarschap iets is om blij mee te zijn. Mensen maken een selfie als ze blij zijn, dus kwamen we tot deze ironische, cynische cover,’ schreef Nokta in een verklaring.

Het blad was eerder al acht jaar verbannen na een omstreden omslag, maar was sinds mei weer begonnen. Nokta, opgericht in 1983, schrijft wekelijks over politieke zaken, en kreeg in 2007 onder militaire druk een verschijningsverbod. Intussen heeft het magazine de activiteiten weer opgepakt.

Persvrijheid

Nokta heeft overigens geen idee wat het precies fout heeft gedaan, en zegt het volgende in een verklaring: ‘Onze cover kan hard, ongemakkelijk of zelfs wreed zijn geweest, maar dat zijn geen misdaden voor een journalist.’

Turkije, een land waarmee de Europese Unie nog altijd onderhandelingen voert over lidmaatschap, bungelt onderaan op lijstjes die de persvrijheid meten. Op de index van World Press in 2014 stond het land op plek 154 van de 180 landen. Ook staat Turkije ook al een tijdje bovenaan internationale lijstjes waar de meeste journalisten in de cel zitten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.