Turkije wil ‘containersteden’ voor vluchtelingen in Noord-Syrië

28 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil met de hulp van de Europese Unie drie ‘containersteden’ bouwen in het noorden van Syrië, om daar honderdduizenden Syrische vluchtelingen op te vangen.

Dat idee oppert de premier tegenover Turkse journalisten. Davutoglu woont de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij en wil het plan daar voorstellen aan Europese regeringsleiders.

Concentratiekamp

De EU stelde vorige week meer dan een miljard euro beschikbaar om Turkije te helpen bij de opvang van Syriërs. Verschillende EU-lidstaten willen dat Turkije met dat geld registratiecentra gaat bouwen waar migranten asiel moeten aanvragen om toegang te krijgen tot de Europese Unie.

Davutoglu noemt dat een ‘onacceptabel en inhumaan’ idee. ‘We willen niet dat Turkije het concentratiekamp van Europa wordt.’

Containersteden

Volgens de Turkse premier kunnen Syrische vluchtelingen beter in speciaal afgesproken safe havens in Noord-Syrië worden opgevangen. ‘Als Islamitische Staat tussen Azaz en Jarabulus (twee steden aan de Turks-Syrische grens, red.) wordt verslagen, kunnen we daar zo drie containersteden bouwen,’ stelt hij voor.

Daar zouden honderdduizenden mensen veilig kunnen wonen,’ aldus Davutoglu. ‘Als de Europese Unie het betaalt, nemen wij de bouw voor onze rekening.’

Doorreizen
De plannen van Davutoglu lijken een poging om de alsmaar groeiende migratiestroom te stoppen. Tot dusver trokken zo’n twee miljoen Syriërs en Irakezen naar Turkije. Een deel van hen wordt al opgevangen in containersteden aan de Turkse kant van de grens met Syrië.

Mede omdat het moeilijk is om succesvol asiel aan te vragen in het land besluiten veel migranten – na maanden of zelfs jaren te hebben gewacht op een verblijfsvergunning – uiteindelijk door te reizen naar Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.