Tsipras grijpt inauguratiespeech aan voor kritiek op EU

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland staat niet alleen voor (onopgeloste) economische en financiële problemen, ook de migrantencrisis vraagt alle aandacht. De maandagavond ingezworen premier Alexis Tsipras wil dat de EU zijn land betere hulp biedt bij de toestroom van al die migranten.

De leider van de linkse partij Syriza heeft inmiddels zijn eed afgelegd als premier, tegenover president Prokopis Pavlopoulos. Tsipras won zondag de parlementaire verkiezingen in Griekenland, maar kreeg van de kiezer niet de absolute meerderheid.

Daarom moest hij op zoek naar een coalitiepartner, en dat worden opnieuw de Onafhankelijke Grieken, een rechtse fractie die maar net de kiesdrempel wist te halen.

Schuldeisers

De premier heeft de samenstelling van zijn ‘nieuwe’ ministersploeg zo goed als rond. Euclidis Tsakalotos keert vrijwel zeker terug als minister van Financiën. Hij verving Yanis Varoufakis toen die in juli door Tsipras aan de kant werd geschoven, omdat de schuldeisers van Griekenland het vertrouwen in de veelbesproken minister hadden opgezegd.

De nieuwe regering heeft veel te doen: diverse ingrijpende hervormingen moeten worden doorgevoerd. Later dit najaar kijkt de Europese Unie (EU) hoe de Grieken er precies voor staan, in ruil voor de 86 miljard aan leningen die door de geldschieters zijn beloofd. Deze overboeking zal hoe dan ook in stapjes verlopen.

Betere hulp

Maar naast de diepe financiële en economische malaise waar het Zuid-Europese land zich nog altijd in bevindt, is er de niet-aflatende stroom aan migranten. Die komen vanuit Turkije in bootjes aan op de eilanden.

Tienduizenden zijn dit jaar door Griekenland gereisd, om via de Balkanlanden verder noordwaarts te geraken. Tsipras benutte zijn inauguratietoespraak  voor een kritische boodschap aan Brussel.

De EU moet volgens hem betere hulp bieden aan landen die met de grote migranteninstroom te maken hebben, zoals Griekenland. Europa heeft ‘helaas geen stappen ondernomen’ om deze landen te beschermen tegen ‘een golf van vluchtelingen’ die niet meer in de hand te houden is, sprak Tsipras.

Hij riep de EU op dit probleem aan te pakken en de ‘verantwoordelijkheid te verdelen onder lidstaten’ – een duidelijke verwijzing naar het verdeelplan dat door de Europese Commissie is opgesteld, en waartegen zoveel verzet bestaat van vooral Midden-en  Oost-Europese landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.