Treft Duitsland ‘speciale regeling’ voor Syrische migranten?

26 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse regering spreekt tegen dat Syriërs straks op een speciale manier aan een verblijfsstatus kunnen komen. Eerder meldden Duitse media dat regeringspartijen aan een speciale regeling werken om de toestroom van Syriërs te verwerken.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat een dergelijke regeling bestaat, meldt Die Welt zaterdag.

Geen asiel

Eerder meldde het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van interne documenten dat de regering zou werken aan een speciale regeling waarbij Syrische vluchtelingen buiten de reguliere asielprocedure worden gehouden.

Hiermee zouden Syriërs rechtstreeks een verblijfsvergunning krijgen, zonder dat ze asiel hoeven aan te vragen.

Kansrijk

De verblijfsvergunning zou van tijdelijke aard zijn: Syriërs zouden dan minstens drie jaar in Duitsland mogen verblijven. De federale regering zou de kosten van het driejarig verblijf op zich nemen en daarmee ook de deelstaten financieel wat lucht geven.

De regeling zou bedoeld zijn om de Duitse immigratiedienst te ontlasten. Met de regeling Hiermee zou het Federale Bureau voor Migratie  (Bamf) zich kunnen concentreren op het verwerken ‘minder kansrijke asielprocedures’.

De timing van het bericht is opmerkelijk: vrijdag meldde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat ongeveer dertig procent van de asielzoekers die zich melden als Syriër, helemaal niet uit Syrië komt.

Door valse of gestolen paspoorten te gebruiken doen migranten uit onder andere Noord-Afrika en het Midden-Oosten zich voor als Syriër, om zo gemakkelijk toegang tot de EU te krijgen. Fabrice Leggeri, de directeur van het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex, waarschuwde eerder al dat deze migranten ‘Arabisch spreken en lijken op Syriërs, maar eigenlijk economische migranten zijn, geen vluchtelingen.’ Onder de migranten zijn ook bijvoorbeeld Afghanen, Kosovaren en Pakistanen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.