Timmermans geeft Orbán ervan langs vanwege ‘bangmakerij’

09 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Frans Timmermans heeft geen goed woord over voor het ‘populisme’ van de Hongaarse premier Viktor Orbán. De vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft een hekel aan wat hij noemt ‘de Orbán-methode’.

‘Moet je de omstandigheden bij aankomst echt zo ellendig mogelijk maken en hopen dat ze doorlopen naar een ander land?’ vraagt Timmermans zich af.

Scherpe kritiek

‘Ik heb echt een groot probleem met iedereen die mensen bang probeert te maken door te zeggen: “Dit gaat onze samenleving ontwrichten, de Europese cultuur verdwijnt hierdoor”,’, zegt Timmermans in een interview met Trouw woensdag. ‘Als je naar de aantallen kijkt, vind ik het kwalijke demagogie om dat soort termen te gebruiken’.

De oud-PvdA-minister van Buitenlandse Zaken heeft scherpe kritiek op de manier waarop de Hongaarse regering is omgegaan met de migrantenstroom die via Hongarije te voet naar Oostenrijk is afgereisd. De migranten werden overigens later door de Hongaren met bussen – veelal vanaf het Keleti-treinstation naar de grens – vervoerd.

Timmermans staat niet alleen in zijn kritiek op de aanpak van de migrantencrisis door Boedapest. Veel kritiek zelfs: de Hongaren zouden zich xenofobisch opstellen. Er wordt alom schande gesproken van billboards langs de kant van de weg waarop staat dat ‘Als je naar Hongarije komt, dan moet je onze cultuur respecteren’.

Ook is er commentaar op de gebrekkige opvang van migranten, bijvoorbeeld rond het Keleti-treinstation in de hoofdstad, en de politie zou hardhandig optreden. Een migrant zei bij het verlaten van Hongarije dat hij vindt dat het land uit de Europese Unie (EU) moet worden gezet. De Volkskrant sprak zelfs van de hel van Boedapest.

Zwaarste last

Maar er zijn maar weinig landen in Europa die zo gebukt gaan onder de migrantenstroom als Hongarije. Dit jaar staken al meer dan 100.000 mensen de grens over, en dat in een land dat helemaal niet gewend is aan migranten. En er komen er nog veel meer, is de verwachting.

De autoriteiten kunnen de enorme toestroom simpelweg niet aan. De Hongaren zijn er niet op berekend. Orbans woordvoerder Zoltan Kovacs laat in de Belgische krant De Standaard weten dat Hongarije, samen met Griekenland en Italië, de zwaarste last van deze migrantenproblematiek draagt. Het is volgens hem niet meer dan normaal dat er extra hulp wordt gevraagd van Brussel, en dat het EU-verdeelplan niet doorgaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.