buitenland

Taliban scherpen slachtofferrecord aan en bombarderen gevangenis

14 september 2015

Terroristen van de Taliban hebben een gevangenis in de Afghaanse stad Ghazni bestormd en 352 gevangenen bevrijd, onder wie 150 leden van de terreurorganisatie.

Bij de bestorming werden beveiligers gedood door drie gewapende mannen en drie zelfmoordterroristen, melden Afghaanse autoriteiten. De zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op met bomgordels.

Ook werd er een auto opgeblazen die voor de poort van de gevangenis stond geparkeerd; zo creëerden ze een opening naar de gevangenis.

Een bron bij de veiligheidsdiensten zegt dat de terroristen uniformen van het Afghaanse leger droegen bij de aanslag. De Taliban melden dat er veertig militairen en gevangenisbewaarders om het leven zijn gekomen. De bestorming begon rond 2.00 uur in de nacht.

In juni pleegden de Taliban een aanslag op het Afghaanse parlement. Er werd toen een bom afgestoken waarbij parlementariërs ongedeerd bleven, maar burgers gewond raakten. Ook kwamen er zes zelfmoordterroristen om.

Missie

De Taliban is bezig met de missie ASM (Vastberadenheid). Doel van de operatie is om ‘buitenlandse bezetters’, diplomaten, aanhangers van de regering en Afghaanse militairen om te brengen met een guerrilla-oorlog.

De Afgaanse hoofdstad Kabul werd de afgelopen maanden regelmatig geteisterd door extremistische aanslagen. De regering stuurde eind april duizenden militairen om de provincie Kunduz te beschermen.

Record

In 2014 kwam een recordaantal burgers om het leven in Afghanistan. Uit cijfers van de VN-missie Unama bleek dat er 3.699 Afghanen om zijn gekomen door de strijd tussen de Taliban en de regeringstroepen, 6.849 mensen raakten gewond.

Volgens Unama zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 1.592 gewonden en 3.329 doden gevallen door aanslagen in Afghanistan. Het aantal burgerslachtoffers is met 1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.