Stilte rond Oekraïne: begint vredesakkoord nu echt te werken?

08 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Franse president François Hollande en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko zien diverse positieve signalen over een beëindiging van het conflict en de sancties. Terwijl er nog altijd wordt gevochten, en de sancties tegen Rusland voorlopig gewoon overeind blijven.

Het conflict in Oost-Oekraine beheerst niet langer het nieuws, de aanhoudende stroom migranten en de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld wel.

Bevroren oorlog

Maar volgens een commentator van de Washington Post is er nog een andere reden voor deze stilte: de Russische president Vladimir Poetin is als winnaar uit de bus gekomen – zonder dat zijn leger openlijk vocht in Oost-Oekraïne – en de westerse critici van zijn beleid boos, maar machteloos toekijken vanaf de zijlijn.

Het is een bevroren oorlog – de separatisten hebben de door hen veroverde gebieden stevig in handen. De Oekraïense president Petro Porosjenko is met handen en voeten gebonden aan het Minsk-akkoord. Respecteer dit staakt-het-vuren, zou hem te verstaan zijn gegeven door westerse leiders, schrijft The Wall Street Journal. De critici van Porosjenko vinden dat hij al te veel autonomie heeft gegeven aan de regio’s rond Donetsk en Loehansk.

Hinderlaag

Intussen is er al sinds februari een wapenstilstand, maar dat betekent niet dat de strijd helemaal is afgenomen. Woensdag nog kwamen twee burgers om het leven, en raakten vier Oekraïense regeringssoldaten gewond.

Een ‘hinderlaag’ op een weg die vol lag met mijnen, zegt althans de woordvoerder van het Oekraïense leger, Andriy Lysenko. Desalniettemin wordt er niet meer zo hevig gevochten als voor het akkoord in februari.

Sancties

De Franse president François Hollande is hoopvol gestemd dat door dit vredesproces de sancties tegen Rusland snel worden beëindigd. Later deze maand komt hij samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Poetin en Porosjenko samen om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Vorige week werd bekend dat de Europese Unie de sancties tegen Russische personen en bedrijven met zes maanden verlengt. De zogeheten zwarte lijst met 150 personen en 37 instellingen zou half september verlopen.

Hollande ziet naar eigen zeggen ‘vooruitgang’, maar vindt wel dat diverse afspraken moeten worden nageleefd. Zo dringt hij er bij Kiev op aan dat de twee opstandige deelrepublieken in Oost-Oekraïne meer autonomie moeten krijgen.

Zijn Oekraïense collega is optimistisch over het vredesakkoord. Zaterdag zei Porosjenko dat de Minsk-akkoorden de afgelopen week voor het eerst echt werden gerespecteerd in Oost-Oekraïne. Volgens hem lijkt het erop dat het bestand nu echt begint te werken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.