Slovenië totaal onvoorbereid op migrantenstroom

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het piepkleine Slovenië is de volgende stop voor de duizenden migranten die via Kroatië Noord-Europa proberen te bereiken. Het Schengenland lijkt totaal niet voorbereid op de stroom asielzoekers.

Nadat de Hongaars-Servische grens op dinsdag werd dichtgegooid trokken in twee dagen tijd zeker 13.000 migranten naar Kroatië. Dat land zei eerder deze week iedereen door te willen laten, maar heeft grote moeite dat op ordelijke wijze te doen. De meeste migranten willen niet in Kroatië blijven en reizen richting het noorden, naar Slovenië.

257 asielzoekers

Ervaring met de opvang van migranten heeft het land niet. In Slovenië, dat ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland beslaat, verbleven in december 2014 volgens UNHCR in totaal 257 asielzoekers. Er is maar één aanmeldcentrum voor asielzoekers, in de hoofdstad Ljubljana. Daar is plek voor maximaal 203 mensen.

Er worden ook noodasielzoekerscentra opgebouwd in een aantal Sloveense steden, maar zelfs dan kunnen er niet meer dan 600 asielzoekers worden opgevangen, vertelt een woordvoerder van het Sloveense ministerie van Binnenlandse Zaken aan het Amerikaanse magazine Newsweek. Als die aantallen worden bereikt zal Slovenië de migranten opvangen in tentenkampen.

EU-regels

In tegenstelling tot Kroatië zegt de Sloveense regering de Europese regels te willen volgen. Dat houdt in dat alle migranten moeten worden geregistreerd en gehuisvest. Als ze besluiten door te reizen, dan kunnen ze worden teruggestuurd naar het Schengenland waar ze eerder zijn aangemeld.

Of dat in de praktijk migranten zal tegenhouden, is zeer de vraag. Tadej Rupel, de Sloveense ambassadeur in Londen, geeft tegenover The Guardian toe dat de Sloveense overheid in de praktijk weinig kan doen als migranten na aanmelding besluiten te vertrekken. ‘Ze zijn niet opgesloten, ze zitten niet achter tralies. Ze kunnen zich vrij bewegen.’

Om de toestroom te stuiten heeft Slovenië het treinverkeer aan de Kroatische grens voorlopig stilgelegd. Donderdagavond probeerde een groep van 150 migranten met de trein het Centraal-Europese land binnen te komen. Ze zouden zijn teruggestuurd naar Kroatië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.