Slovenië barricadeert grens voor migranten

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Elsevier'

Bij de Kroatisch-Sloveense grens worden migranten tegengehouden. Sloveense agenten barricaderen de grens met auto’s, zodat migranten er niet langs kunnen.

Dat meldt Elsevier-redacteur Servaas van der Laan vanuit Slovenië. Aan beide kanten van de grens zijn barricades gebouwd voor voetgangers, terwijl de eerste groepjes migranten aankomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de Sloveense grenspolitie gaat het niet om een echte barricade: ‘We maken een corridor en daar mogen de migranten doorheen naar het registratiecentrum. Vanuit het centrum rijden er bussen naar Brezice, waar een kamp is. Daar zullen ze hun asielaanvraag moeten afwachten. We hebben er nu ongeveer 200 doorgelaten, maar we verwachten er duizenden,’ zegt Boris Kostevic van de grenspolitie tegen elsevier.nl.

Afkeurend

Eerder op vrijdag schatte het kleine Centraal-Europese land al dat in 24 uur ongeveer duizend migranten vanuit Kroatië de grens zouden oversteken. Kroatië zag woensdag en donderdag 13.000 migranten binnenkomen, nadat Hongarije de grens voor hen had gesloten.

Slovenië keurt het gedrag van buurland Kroatië af en vindt dat het zich niet aan de regels houdt: dat land sluist migranten door naar andere landen, onder meer Hongarije. Volgens de Schengenafspraken over vrij verkeer van personen, moet land waar migranten aankomen ze registreren.

Dit laat Kroatië, sinds het heeft aangegeven de toestroom niet meer aan te kunnen, na. Migranten proberen zo snel mogelijk door te reizen. Bij het centraal station van Zagreb vragen taxi’s 150 euro voor een rit naar de grens met Slovenië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook Hongarije haalde flink uit naar zijn buurland: ‘Het gedrag van Kroatië bewijst dat het land niet klaar is om toegelaten te worden tot de Schengenzone,’ zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto donderdagavond.

De Kroatische premier Zoran Milonovic wil geen migranten meer registreren en huisvesten. Dit benadrukte hij vrijdag nog eens. Het land sloot de grensposten met Servië en wie toch binnenkomt, mag verder naar het noorden, maar niet in het land blijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.