Sloten Hongarije en Kroatië een deal over migrantencorridor?

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Hongarije en Kroatië zouden vrijdag een deal hebben gemaakt. De twee landen spraken af dat migranten die naar het noorden en westen van Europa willen via een bepaalde ‘corridor’ kunnen reizen.

De corridor loopt door Hongarije. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken wist niets van de corridor en is onaangenaam verrast door het optreden van Hongarije, meldt SkyNews.

Buitensporig

‘Al deze mensen willen toch naar Duitsland of Noord-Europa,’ zei Vesna Pusic, de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen de zender. Hongarije zelf ontkent het bestaan van de corridor. Het land wees zijn buurland Kroatië donderdag nog terecht over de aanpak van het migrantenprobleem.

Oostenrijk heeft het recht migranten die geen asiel in het land willen aanvragen, aan de grens met Hongarije te weigeren, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Wenen. Het land zit ook niet te wachten op ‘buitensporige hoeveelheden mensen’. Het land dreigt de corridor te blokkeren.

In de praktijk schijnt de route te worden aangegeven door bewegingen van bussen met migranten. Zo reden er vrijdag bussen vol migranten van de Hongaars-Kroatische grens naar de Hongaarse grens met Oostenrijk. Aanvankelijk wist niemand wie de bussen had gestuurd.

Mogelijkheden bespreken

De migranten zijn naar Szentgotthard en Vamosszabadi gebracht. Beide plaatsen liggen dichtbij de Oostenrijkse grens. Ook is er een trein met ongeveer duizend migranten aangekomen in de Hongaarse grensplaats Magyarboly.

Ook Slovenië verwacht nog steeds veel migranten uit Kroatië: zo’n duizend in 24 uur. Om die reden zal het land de mogelijkheden van de corridor bespreken als de druk van de migrantenstroom te groot wordt, iets wat een reële mogelijkheid lijkt gezien de grootte van het land. De Sloveense premier Miro Cerar zei vrijdag in contact te staan met buurlanden over de corridor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.