buitenland

Situatie Hongarije escaleert: migranten doorbreken blokkade

07 september 2015Leestijd: 2 minuten

Hongarije heeft steeds meer moeite om de toenemende migrantenstroom in goede banen te leiden. Honderden migranten doorbraken maandag een politieblokkade om de Hongaarse hoofdstad Boedapest te bereiken.

De migranten willen verder reizen naar West-Europa. Ze weigerden geregistreerd te worden in een doorvoerkamp bij de grens met Servië. De grens werd gepasseerd via een spoorbaan, omdat hier geen hek stond die de weg versperde, schrijven Hongaarse media.

De Hongaarse politie gebruikte pepperspray om de migranten terug te dwingen. De agenten waren hiertoe genoodzaakt omdat de migranten Hongaarse automobilisten hinderden door tegen het verkeer in richting Boedapest te lopen.

Bij steeds meer migranten lijkt het besef door te dringen dat ze na registratie in Hongarije volgens de Europese regels geen asiel meer kunnen aanvragen in een ander land. De meesten proberen het Keleti-station in Boedapest te bereiken.

Nieuwe wetten

Vorige week stemde het Hongaarse parlement in met een serie wetten die de migrantenstroom beter zou moeten reguleren. Zo krijgt de politie meer mogelijkheden om in te grijpen en illegale migranten worden zwaarder gestraft.

De wetswijzigingen zorgen er ook voor dat het mogelijk is om al aan de grens een asielverzoek in te dienen. Op die manier moet de asielregistratie sneller gerealiseerd kunnen worden.

Van alle geregistreerde migranten worden degenen die uit economische overwegingen het land binnenkomen, teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen.

Minderheid

Hongarije gaat gebukt onder de migrantencrisis en premier Viktor Orbán zei vorige week dat de Europeanen een minderheid gaan vormen in Europa als de migrantenstroom niet stopt.

‘De realiteit is dat Europa wordt bedreigd door een massale toestroom van mensen, vele tientallen miljoenen mensen kunnen naar Europa komen. Nu praten we over honderdduizenden, maar volgend jaar gaat het over miljoenen er komt geen einde aan,’ zei Orbán. ‘Ineens zullen we merken dat we een minderheid op ons eigen continent zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.