buitenland

Sepp Blatter blijft zitten, ondanks onderzoek van justitie

28 september 2015Leestijd: 2 minuten

Sepp Blatter stapt niet op als president van de wereldvoetbalbond FIFA. Dit ondanks het strafrechtelijke onderzoek dat de autoriteiten in Zwitserland momenteel naar hem doen.

De 79-jarige Zwitser geeft zelf aan zijn positie niet op te geven, meldt BBC. Het is voor het eerst dat de voetbalbestuurder officieel in staat van beschuldiging is gesteld.

Illegaal

De Zwitserse autoriteiten verrichten ook nog een apart onderzoek naar de plaatsing van de Wereldkampioenschappen van 2018 en 2022, die respectievelijk in Rusland en Qatar worden gehouden.

Blatter wordt verdacht van het tekenen van een contract dat ‘onwenselijk is voor FIFA’ en van het verrichten van een illegale betaling van 1,5 miljoen pond aan UEFA-baas Michel Platini. Hij heeft al aangegeven in februari 2016 op te stappen, maar zegt dat hij ‘niets illegaals of ongepasts’ heeft gedaan.

De betaling die hij aan Platini deed zou volgens hem ‘legitieme compensatie en niets meer’ zijn geweest. Platini was tussen 1999 en 2002 de technisch adviseur van Blatter. De betaling werd echter in 2011 gedaan, negen jaar nadat Platini werkzaam was voor Blatter en twee maanden voordat de UEFA de Zwitser steunde voor de nieuwe presidentiële verkiezingen van de FIFA.

Winst

Zwitserse aanklagers vermoeden dat het contract gaat over een deal over tv-rechten uit 2005 tussen de FIFA en Jack Warner, de voormalige president van de Caribische voetbalfederatie. Het bedrijf van Warner zou naar verluidt meerdere miljoenen winst aan de deal hebben overgehouden.

Platini (60) heeft een brief aan UEFA-leden geschreven waarin hij zegt niets fout te hebben gedaan. Hij werd in Zwitserland als getuige gehoord en benadrukte dat de betaling was gedeclareerd aan de autoriteiten. Beide mannen worden door een ethische commissie van de FIFA onder de loep genomen. Ook heeft de FIFA, de laatste jaren geplaagd door corruptieschandalen, toegezegd mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek naar Blatter.

Lang wist Blatter buiten schot te blijven. Toen de FBI afgelopen voorjaar invallen deed in Zürich, werden veel FIFA-kopstukken meegenomen, maar Blatter mocht nog blijven zitten. Naar verluidt, bereidt ook de Amerikaanse FBI een strafrechtelijk onderzoek tegen Blatter voor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.