Saudiër voorzitter mensenrechtenpanel, hevige kritiek

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Een opmerkelijke benoeming bij de Verenigde Naties: de Saudische VN-ambassadeur Faisal bin Hassan Trad is voorzitter van een panel van de VN-mensenrechtenraad. De benoeming is de VN op kritiek komen te staan.

Trad werd al in juni benoemd tot voorzitter van het vijfkoppige forum, maar de benoeming komt nu pas aan het licht. UN Watch, een organisatie die de VN in de gaten houdt, werd op de hoogte gebracht.

Onthoofd

Het panel waar de Saudische ambassadeur voorzitter van is, selecteert personen die toezicht moeten houden op de mensenrechten in de landen waar de VN een mandaat heeft. Deze toezichthouders moeten vormgeven aan de standaarden voor mensenrechten.

‘Schandalig’, vindt UN Watch-directeur Hillel Neuer. De organisatie kan er niet over uit dat een land dat dit jaar ‘meer mensen heeft onthoofd dan ISIS hoofd mag worden van een belangrijk mensenrechtenforum’.

‘Saudi-Arabië doet het het slechtst als het gaat om religieuze vrijheid, vrouwenrechten en gaat door met het vasthouden van de onschuldige blogger Raif Badawi.’ Badawi is in Saudi-Arabië veroordeeld tot duizend stokslagen en een gevangenisstraf van tien jaar vanwege zijn werk als blogger.

Zijn echtgenote Ensaf Haidar begrijpt dan ook niets van de benoeming: ‘Het is net als groen licht geven om Raif Badawi weer te gaan slaan!’ reageert zijn vrouw op Facebook.

Brandweer

Volgens UN Watch heeft Saudi-Arabië de benoeming te danken aan ‘oliedollars en politiek’. ‘Deze benoeming is hetzelfde als een pyromaan chef maken van de brandweer, en verzwakt de al gebrekkige geloofwaardigheid van de mensenrechtenraad, waar ook Rusland, Cuba, China, Qatar en Venezuela inzitten,’ zegt Neuer.

Er is vaker kritiek op de omstreden leden van de VN-mensenrechtenraad. Weekblad Elsevier noemde de Verenigde Naties in 2011 een overlegorgaan waar ‘politieke koehandel en eigenbelang’ de dagelijkse praktijk zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.