Saudi-Arabië wil ‘helpen’ door moskeeën te bouwen in Duitsland

08 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Saudi-Arabië is nog altijd niet bereid om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Wel wil het land 200 moskeeën in Duitsland bouwen, speciaal voor de migranten die daar al zitten.

De regering in Riyad laat liever extra moskeeën bouwen op Europese grond, dan in eigen land migranten op te nemen. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van een artikel van de Libanese krant ad-Diyar. Er zou slechts nog overeenstemming gezocht moeten worden met de Duitse regering.

Kritiek

De landen stellen zelf om ‘demografische redenen’ geen migranten te willen opnemen. Ze zouden vrezen voor sektarisch geweld. Volgens critici een hypocriete houding, omdat sommige Golfstaten, zoals Qatar, ook jihadistische strijdgroeperingen steunen in Syrië.

Deze welvarende moslimlanden hebben ervaring met het integreren van immigranten en hebben zelf hoge percentages vreemdelingen in het land. Toch doen de landen vrijwel niets om de migratiecrisis te verlichten.

Macht, geld en vrouwen

Het land Saudi-Arabië telt slechts 561 migranten op 27 miljoen inwoners, terwijl bijvoorbeeld buurland Jordanië met 8 miljoen inwoners meer dan een half miljoen migranten in vluchtelingenkampen heeft zitten.

Ook Koeweit (614), Qatar (133) en Bahrein (311) nemen nauwelijks migranten op. Ook weigeren de landen mee te doen aan zogenoemde resettlement-programma’s, waarbij migranten uit opvangkampen worden verdeeld onder andere landen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Gulf Centre for Human Rights hebben de sjeiks die deze landen besturen ‘een mentaliteit die gericht is op macht, geld en vrouwen’. ‘Ze zijn niet gekozen door het volk en ze hebben een hekel aan alles wat lijkt op democratie en mensenrechten. ‘Hun belangen liggen duidelijk ergens anders,’ aldus een woordvoerder van de organisatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.