Rusland en Amerika ruziën over eerste Russische bombardementen

30 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De NAVO heeft zijn zorgen geuit over de Russische bombardementen in Syrië van woensdag. Er kwamen berichten dat de aanvallen niet op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) waren gericht.

Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO woensdagavond. Stoltenberg zou vooral bezorgd zijn dat Rusland zijn aanvallen niet heeft afgestemd met die van de internationale coalitie tegen IS, meldt persbureau Reuters.

Diplomatiek

Stoltenberg zou de Russen hebben gevraagd om, in plaats van militaire steun te verlenen aan Assad, een diplomatieke oplossing te zoeken voor het conflict. ‘Assad steunen helpt daarbij niet,’ aldus de NAVO-chef.

De door het Westen gesteunde Syrische oppositieleider Khaled Khoja zei woensdag dat de luchtaanvallen 36 doden hebben veroorzaakt, en dat waren volgens hem geen van allen IS-leden.

De eerste Russische luchtaanvallen leidden woensdag al gelijk tot ruzie tussen Moskou en Washington. De Russen beweerden twintig aanvallen uit te voeren op acht doelen, waarbij een commandopost en operatiebases van IS werden vernietigd. Het Russische ministerie van Defensie gaf woensdag ook videobeelden van de bombardementen vrij. De Amerikanen uitten meteen hun twijfels over de doelen. Het gebied, ten noorden van de stad Homs, zou volgens hen geen plek zijn waar IS-jihadisten zich ophouden.

Daarmee wekte Washington de suggestie dat de Russen de rebellen van het Vrije Syrische Leger, wat tegen Assad vecht maar gesteund wordt door de internationale coalitie, als doelwit hadden. Het Kremlin ontkende dit onmiddellijk, maar zei wel dat de leden van het Vrije Syrische Leger zich ‘sowieso hebben aangesloten bij IS’. Dit is een opvatting waar president Vladimir Poetin ook al toespelingen naar maakte tijdens zijn speech bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op maandag.

Bijval

Rusland kreeg bijval van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem. Hij zei dat Damascus zeer blij is met de Russische hulp, en zegt dat IS alleen maar sterker is geworden sinds de Amerikanen zijn begonnen met hun luchtaanvallen.

Naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Amerika, liet de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter woensdagavond weten dat de twee landen elkaar zo snel mogelijk zullen treffen, het liefst binnen de komende paar dagen. Hij benadrukte nog eens dat het gebied dat Rusland bombardeerde geen IS-doelen herbergt. ‘Rusland gooit olie op het vuur door te zeggen de strijd met IS aan te binden en tegelijk de Syrische president Assad te steunen,’ aldus Carter. Het komt enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet doorschemeren dat de Amerikanen hun weerstand tegen Assad wel willen versoepelen.

Poetin verkreeg woensdagochtend toestemming van het Russische parlement om doelen in Syrië aan te vallen. Enkele uren later werden de eerste bommen al gegooid. Poetin herhaalde woensdag dat Rusland niet van plan is om grondtroepen naar Syrië te sturen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.