buitenland

Republikeinen kunnen geen streep meer zetten door Iran-deal

02 september 2015

Met de steun van deze vrouw hoeft Barack Obama de kritische Republikeinen niet meer te vrezen. Hij kan zijn Iran-deal nu door het Congres loodsen.

De Amerikaanse president Barack Obama is een gelukkig man. Hij heeft voldoende steun van de Senaat gekregen voor de omstreden deal met Iran, en kan deze nu doordrukken.

Beste optie

Het verlossende woord kwam van de Democraat Barbara Mikulski (Senator voor Maryland), maar helemaal van harte ging dat niet. ‘Geen enkele deal is perfect, zeker niet een met het Iraanse regime. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat dit plan de beste optie is om Iran ervan te weerhouden een atoombom te ontwikkelen,’ sprak zij.

Woorden van dezelfde strekking gebruikte Obama tijdens zijn verdediging van het atoomakkoord. Er is volgens hem geen alternatief, en de afspraken zullen de wereld veiliger maken, is zijn rotsvaste overtuiging.

Veto

Mikulski’s steun betekent voor Obama de cruciale 34ste stem. Het is het minimaal aantal stemmen dat nodig is voor Obama om de deal te implementeren.

Het Congres stemt later deze maand over een Republikeins voorstel om het atoomakkoord af te wijzen. Obama heeft al gezegd dat hij dat voorstel met zijn veto zal blokkeren. Het Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigen), waar de Republikeinen een meerderheid hebben, had deze blokkade daarop kunnen wegstemmen, om te beginnen in de Senaat.

Maar om een dergelijk veto ongedaan te maken, hebben zijn tegenstanders een tweederde meerderheid nodig in beide Kamers van het parlement. Die is er nu dus niet.

Rondreis

Het akkoord tussen Iran, de Verenigde Staten en vijf andere mogendheden moet het atoomprogramma van de Islamitische Republiek aan banden leggen. In ruil daarvoor worden de sancties verlicht.

De deal viel bij de Republikeinen en de Israëlische regering niet in goede aarde. Ook bondgenoten als Saudi-Arabië zijn er erg sceptisch over. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die verwoede pogingen deed de vrienden in het Midden-Oosten te overtuigen, gaat een brief sturen naar alle leden van het Congres.

De deal wordt daarin nog eens in detail uitgelegd. ‘Ik geloof oprecht dat de snelste weg naar een wapenwedloop in het Midden-Oosten het afschieten van deze deal zou zijn,’ zei Kerry vandaag in een interview.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.