buitenland

Politie Hongarije bezwijkt onder migrantenstroom, stuurt ze door

01 september 2015Leestijd: 2 minuten

Maandagavond laat zijn grote aantallen migranten per trein aangekomen in Duitsland. De Hongaarse politie werd geconfronteerd met ladingen aan migranten op het station van Boedapest en stond toe dat zij doorreisden in westelijke richting.

In totaal zou het om duizenden ongeregistreerde migranten gaan die via Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland werden doorgelaten, meldt persbureau Reuters.

Nadat de migranten zorgden voor chaos op de perrons en bomvolle treinen, is het oostelijke station Keleti in Boedapest dinsdag volledig gesloten. Honderden migranten staan dinsdag te wachten op en rond het station op hervatting van de treindienst. De politie staat in lijn voor de hoofdingang en roept mensen op te vertrekken.

Euforisch

Oostenrijk is begonnen met een verscherpte controle aan de grens met Hongarije, waarmee maandagochtend al de eerste successen werden geboekt.

Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse politie werd in eerste instantie besloten om alleen degenen door te laten die nog geen asiel aan hadden gevraagd in Hongarije, maar de politie bezweek onder de grote druk van het aantal migranten. De migranten mochten via het station van Wenen doorreizen naar onder meer Passau, München en Hamburg, waar een aantal van hen werd geregistreerd.

De stemming op het station van München werd door een woordvoerder van de Duitse politie omschreven als ‘rustig en euforisch’. Migranten scandeerden leuzen als ‘Mama Merkel, bedankt!’ en ‘We houden van je, Duitsland’.

Later op de avond arriveerden nog meer migranten. Een aantal kon ter plekke geregistreerd worden, terwijl anderen met bussen werden overgebracht naar opvangcentra.

Open grenzen

Duitsland verwacht dit jaar nog zo’n 750.000 migranten. Volgens Merkel kan het Schengenakkoord, waarin het vrije verkeer van personen staat opgenomen, worden aangetast wanneer andere EU-landen geen groter aantal migranten opnemen. ‘We moeten de migranten op een eerlijke manier verdelen,’ zei ze maandag tijdens een persconferentie in Berlijn.

Op 14 september bespreken de EU-landen opnieuw de distributie van asielzoekers. Merkel kan weinig steun van de andere lidstaten verwachten: Groot-Brittannië is van mening dat de open grenzen het probleem veroorzaken en een groot deel van de Oost-Europese landen heeft al aangegeven tegen elke vorm van bindende quota te stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.