Pleidooien hebben geen zin: geen speciale EU-top over migratie

06 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Ondanks pleidooien van Oostenrijk en Duitsland komt er geen speciale top van de Europese Unie over de migrantencrisis. De twee landen riepen de EU eerder op een speciale top in te lasten om de aanhoudende vluchtelingenstroom vanuit Hongarije te bespreken.

Er komt geen top, zei een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zondag. Het onderwerp migratie wordt tijdens de eerstvolgende reguliere top, op 15 en 16 oktober, behandeld, aldus de woordvoerder van Tusk.

Aandringen

Zaterdag drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier nog aan op een speciale bijeenkomst. Zondag deed de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann hetzelfde.

In beide landen loopt de toestroom van migranten inmiddels de spuigaten uit. De migranten reizen vanuit Hongarije via Oostenrijk met Duitsland als eindbestemming.

Ook Hongarije worstelt met de vluchtelingen, die nog altijd via het Keleti-station richting de westerse landen willen reizen. De Hongaarse regering heeft aangekondigd dat het vier meter-hoge hek, dat migranten moet weren, er uiterlijk 15 september zal staan. Hiermee zou het zuidelijke gedeelte van de grens afgesloten moeten zijn.

Verdubbeling

Zondagochtend hadden minstens 9500 migranten Duitsland via deze route al bereikt. Wenen verwacht dat zondag nog 10.000 migranten zullen volgen. Hiermee zou het oorspronkelijke aantal verdubbelen.

De grens tussen Oostenrijk en Hongarije zou eigenlijk in de nacht van zaterdag op zondag weer dicht gaan. Dat bleek echter niet te zijn gebeurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.