buitenland

‘Pentagon schildert Islamitische Staat zwakker af dan ze zijn’

10 september 2015Leestijd: 1 minuut

Meer dan vijftig medewerkers van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst zeggen dat het ministerie van Defensie rapporten over IS en Al-Qaeda in Syrië stelselmatig verandert.

Dat schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite Daily Beast. Volgens de medewerkers van CENTCOM, die onder meer inlichtingenrapporten maken over de situatie in Syrië, veranderen hun meerderen consequent de teksten, waardoor IS zwakker overkomt dan de medewerkers zeggen dat ze zijn.

Ook zeggen de analisten dat ze op de werkvloer onder druk worden gezet om een positieve spin aan de rapporten te geven. Het balletje is gaan rollen nadat twee medewerkers in juli een schriftelijke klacht indienden bij het Pentagon.

Politieke daad

Elf anonieme bronnen zeggen tegen de website dat ze er al maandenlang over klagen. Ze noemen het veranderen van de stukken een politieke daad, zodat het Pentagon kan zeggen dat Obama’s pogingen om de terreurbeweging te verslaan werken. In de realiteit zouden de luchtaanvallen weinig effect hebben.

De inspecteur-generaal van het Pentagon zegt onderzoek te gaan doen naar het manipuleren van inlichtingen.

De beschuldigingen doen denken aan hoe Amerikaanse officials in 2002 en 2003 inlichtingen presenteerden die aantoonden dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens. Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn, en werden inlichtingen die het tegendeel bewezen bewust genegeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.