Palestijnse vlag verrijst voor VN-hoofdkwartier na speech Abbas

30 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Woensdag is de Palestijnse vlag voor het eerst gehesen in de rij vaandels van de staten van de Verenigde Naties voor het hoofdkwartier in New York. ‘Palestina’ is al bijna drie jaar een officieel waarnemer-staat bij de VN, geen lidstaat.

Het hijsen van de vlag is controversieel, aangezien de Verenigde Staten en Israël daar felle tegenstanders van zijn: volgens traditie mogen alleen erkende lidstaten daar een vlag hebben. Eerder deze maand stemde een meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN voor het hijsen van zowel de Palestijnse vlag als die van het Vaticaan.

De vlag werd gehesen na een toespraak van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Abbas noemde ‘Palestina’ een ‘bezette staat’, meldt CNN.

Vredesakkoord

Hij haalde uit naar de vredesakkoorden van 1993 die in Oslo met Israël werden bereikt. ‘Omdat Israël deze akkoorden nog steeds schendt, bestaan ze voor Palestina niet meer,’ zei Abbas woensdag voor de Algemene Vergadering van de VN. ‘De Palestijnen kunnen niet langer gebonden zijn door het vredesakkoord,’ aldus Abbas.

De Oslo-akkoorden werden destijds gezien als keerpunt in de strijd tussen Israël en ‘Palestina’. Abbas was een van de grondleggers van het vredesakkoord, waarin de Palestijnen een eigen staat beloofd kregen.

Verzet

Volgens Mustafa Barghout, een lid van de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, zullen alle vormen van veiligheidscoördinatie tussen de Israëliërs en Palestijnen worden gestaakt. De Palestijnen zullen een ‘niet-gewelddadig verzet’ gebruiken en oproepen tot sancties tegen Israël, volgens de woordvoerder.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de speech van Abbas ‘misleidend’ en ‘opruiend in het Midden-Oosten’. Volgens een woordvoerder van de premier houdt Israël de status quo op de Tempelberg intact en doet het land dat in overeenstemming met de akkoorden.

Netanyahu roept ‘Palestina’ ook op om verantwoordelijkheid te nemen en in directe onderhandeling met Israël te gaan, zonder randvoorwaarden. ‘Het feit dat hij (Abbas) dat steeds weer opnieuw weigert, bewijst des te meer dat hij niet uit is op een vredesakkoord,’ luidde de verklaring van het kantoor van Netanyahu.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.