Overwinning voor Syriza: Griekse volk blijft Tsipras steunen

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Syriza is opnieuw de grootste partij van Griekenland. Partijleider Alexis Tsipras eiste zondag de overwinning op bij de Griekse parlementsverkiezingen.

De partij heeft daarmee een duidelijk vierjarig mandaat gekregen van de kiezers om de gehavende Griekse economie tot herstel te leiden, aldus Tsipras.

Rechtvaardiging

Hij sprak de menigte toe op het centrale plein van Athene en zei ‘rechtvaardiging’ te voelen. ‘In het Europa van vandaag, staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid.

Deze strijd zal worden voortgezet voor nog eens vier jaar,’ zei Tsipras. Hij trad vorige maand af als premier en schreef nieuwe verkiezingen uit omdat hij niet meer genoeg steun had.

Verschillende radicale leden van Syriza besloten eerder op te stappen, nadat Tsipras had ingestemd met de voorwaarde voor een nieuwe bailout. Yanis Varoufakis bijvoorbeeld, de voormalige Griekse minister van Financiën onder Syriza, noemde de overwinning een ‘legalisatie van de capitulatie die volgde op het tekenen van een vernederend en irrationeel akkoord’.

Meerderheid

Syriza won de verkiezingen met 35,7 procent van de stemmen. De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND), de grootste uitdager van Syriza, volgde met 28,09 procent. Syriza krijgt hiermee 145 van de 300 zetels in het parlement en ND 75. De opkomst was een stuk lager dan in januari, toen Tsipras zijn eerste overwinning behaalde: 56,6 procent tegenover 63,6 procent in januari.

Panos Kammenos, de leider van de Onafhankelijke Grieken, heeft zondagnacht aangegeven dat zijn partij bereid is om met Syriza een meerderheid te vormen in het parlement. Zijn partij haalde net iets minder dan 4 procent van de stemmen, en neemt hiermee tien zetels in.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, feliciteerde Tsipras zondagavond met zijn overwinning en gaf aan de Grieken te willen steunen bij hun ‘ambitieuze hervormingsplannen’. Het steunprogramma voor de Grieken wordt volgende maand voor het eerst geëvalueerd.