Opperste leider Iran eist excuses Saudi-Arabië voor ramp Mekka

27 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Iran laat Saudi-Arabië niet zomaar wegkomen met de honderden pelgrims die om het leven kwamen door verdrukking tijdens de hadj, de jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka. De opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, eist excuses.

Bij het drama donderdagochtend kwamen zeker 769 pelgrims om het leven, onder wie 144 Iraniërs. Volgens Iran heeft de Saudische regering te weinig maatregelen genomen om doden te voorkomen.

Beschuldigen

Op zijn website schrijft Khamenei zondag: ‘Deze zaak zal niet worden vergeten en de getroffen landen zullen erachteraan blijven zitten. In plaats van wijzen en beschuldigen, moet de Saudische regering verantwoordelijkheid accepteren en excuses aanbieden aan de moslims en de nabestaanden.’

Het aantal Iraniërs dat om het leven is gekomen, staat nu op 144 maar over meer dan 300 Iranïers is nog niet bekend waar zij zijn, meldt persbureau Reuters. Iran zegt dat het werkelijke dodental hoger ligt dan 769.

‘De islamitische wereld heeft een hoop vragen. De dood van meer dan duizend mensen is geen kleine zaak. Moslimlanden moeten zich hier op richten,’ zegt Khamenei.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Steentjes

Het gedrang ontstond donderdagochtend tijdens een ritueel waarbij de steniging van de duivel wordt verbeeld bij de zuilenrij Jamarat. Gelovigen gooien daarbij steentjes naar de zuilen. Twee groepen kwamen tegelijk op een kruispunt in Mina, dat overvol raakte.

Saudi-Arabië zegt dat de pelgrims zelfs schuldig zijn aan het gedrang, omdat zij zich niet aan de regels zouden hebben gehouden. De Saudische grootmoefti zei zaterdag opnieuw dat autoriteiten in zijn land er niets aan hadden kunnen doen.

‘Voor de dingen die mensen niet in de hand hebben, ben je niet verantwoordelijk. Het lot is onafwendbaar,’ zei de grootmoefti in gesprek met de Saudische minister van Binnenlandse Zaken, meldde BBC News zaterdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.