Oostenrijk zegt ‘nee’ tegen groep migranten uit Slovenië

20 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Oostenrijkers zien dit weekeinde meer dan tienduizend migranten de grens oversteken, en nemen daarom maatregelen om deze influx een halt toe roepen.

Het Alpenland heeft zondagochtend een groep van zo’n honderd migranten tegengehouden die vanuit Slovenië het land wilden binnentrekken, meldt een woordvoerder van de Oostenrijkse politie.

Sneer

De migranten konden niet aantonen dat zij in Slovenië (of een ander EU-land) asiel hadden aangevraagd. Ook konden zij geen geldige reisdocumenten laten zien.

Op zaterdag kwamen meer dan tienduizend vreemdelingen Oostenrijk binnen, schrijft de BBC op basis van informatie van het Rode Kruis. En er worden nog meer mensen verwacht. De regering in Wenen verwacht dat er nog eens zevenduizend migranten komen.

De meesten reisden dit weekeinde vanuit Servië door Kroatië, maar werden door dat land naar Hongarije gestuurd. De Hongaren besloten op hun beurt de duizenden migranten naar de grens met Oostenrijk te sturen.

Kroatië kreeg nog wel even een sneer uit Boedapest: jullie houden je niet aan de regels door de migranten niet te registreren, weet de Britse zender.

Veilige landen

Gisteren kwam Oostenrijk met een ferme waarschuwing. Migranten die via de Balkan naar Oostenrijk reizen, lopen het risico te worden teruggestuurd, zei de minister van Binnenlandse Zaken Johanna Miki-Leitner.

De bewindsvrouw richtte zich tot hen die via Slovenië of Kroatië arriveren. Volgens Leitner hadden de migranten al in die Balkanlanden asiel moeten aanvragen, omdat die als veilige landen gelden.

Bij die migranten is geen sprake meer ‘van een zoektocht naar bescherming’, maar naar het zoeken naar een zo’n optimaal mogelijk asiel, sprak Miki-Leitner. De daad wordt nu dus bij het woord gevoegd. De Oostenrijkers laten intussen wel geregistreerde vluchtelingen uit Hongarije toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.