buitenland

Oost-Europees verzet blijft: ‘Stop Duits moreel imperialisme’

23 september 2015Leestijd: 2 minuten

Slowakije gaat de strijd aan met de Europese afspraken om de asielzoekers over lidstaten te verdelen. Het land stapt naar de rechter om de opgelegde quota aan te vechten.

De Slowaakse premier Robert Fico zei dat woensdag. ‘We gaan twee richtingen op: ten eerste dienen we een aanklacht in bij het Hof in Luxemburg, en ten tweede implementeren we het besluit van de Europese ministers niet.’

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán laakt het besluit en geeft Duitsland er de schuld van: ‘Ik ben tegen moreel imperialisme van Duitsland,’ zei hij woensdag tijdens een persconferentie van de CSU in de Duitse deelstaat Beieren.

Unanimiteit

Het besluit kwam dinsdag tot stand, toen een overgrote meerderheid van de Europese asielministers instemde met het nieuwe plan om asielzoekers te herverdelen over Europa. Hoewel de Europese Unie eerder nog voor unanimiteit pleitte, werden de Oost-Europese landen Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië tijdens het besluit gepasseerd. Zij waren de enigen die tegen het plan stemden.

In het plan staat dat de EU de komende twee jaar 120.000 migranten over de lidstaten gaat verdelen. Voor Nederland betekent dit dat er zo’n 7.000 extra asielzoekers zullen worden opgenomen. Woensdagavond vergaderen de Europese regeringsleiders tijdens een speciaal ingelaste top over de migratiecrisis. Daar worden aanvullende maatregelen besproken, waaronder betere opvang in de regio.

Last

Het is de bedoeling dat de last op de schouders van de landen aan de buitengrenzen van de EU, zoals Griekenland, Italië en Hongarije wordt verlicht, doordat een deel van de migranten wordt doorgestuurd naar andere EU-landen.

Feitelijk betekent dit dat de EU afscheid neemt van het Verdrag van Dublin, dat migranten verplicht asiel aan te vragen in het land van aankomst. Het verdrag geldt nu feitelijk nog wel, maar wordt in de praktijk al een tijdje niet meer nageleefd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.