buitenland

Oost-Europa tegen Frans-Duits verdeelplan: wat nu?

04 september 2015Leestijd: 2 minuten

De aanhoudende migrantencrisis legt bloot hoezeer de EU-lidstaten verdeeld zijn over de juiste aanpak van de problematiek. Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben zich gekeerd tegen een verdeelplan van Frankrijk en Duitsland.

Een eerlijke verdeling van de duizenden vluchtelingen die het continent op dit moment overspoelen. Dat is althans wat de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen. Verplicht, welteverstaan.

‘Valse verwachtingen’

Maar de vier Midden-en Oost-Europese landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, zien helemaal niets in dit verplichte migrantenquotum. ‘Wij dringen erop aan dat zoiets vrijwillig moet zijn,’ zei de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

De leiders, die samen kwamen in de Tsjechische hoofdstad Praag, vinden ook dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd, en dat er in de zwaarst getroffen gebieden snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen registreren.

De Hongaarse premier Viktor Orban voer opnieuw uit richting Duitsland. Berlijn is volgens hem verantwoordelijk voor de grote toestroom van asielzoekers. De Duitsers wekken ‘valse verwachtingen’.

Politieblokkade

Intussen zit er geen schot in een oplossing van deze crisis, die steeds nijpender wordt. De Europese leiders zijn verdeeld, en lijken met de handen in het haar te zitten. ‘We moeten ons schamen als we er niet uitkomen,’ zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Hoe nu verder?

De situatie in Hongarije escaleert onderwijl. Voor de tweede keer zijn vluchtelingen uit een opvangcentrum bij de Hongaars-Servische grens gebroken. Getuigen meldden aan persbureau Reuters dat migranten uit het vluchtelingencentrum in Roszke door een politieblokkade braken en daarna slaags raakten met agenten.

Val op het spoor

Zevenhonderd vluchtelingen zijn vanuit het Keleti-treinstation in Boedapest te voet op weg gegaan naar Oostenrijk en Duitsland – volgens ooggetuigen zelfs (gedeeltelijk) over de snelweg. In Biscke, ten westen van de hoofdstad, is een ontsnapte Pakistaanse migrant overleden na een val op het spoor.

De politie spreekt zelf tegen dat ze achter de man aan zat. Het slachtoffer struikelde en viel met zijn hoofd op het spoor, op zo’n 800 meter van het station.Voor zover bekend is het de eerste dode die is gevallen bij de recente vluchtelingenchaos in Hongarije. De vluchtelingen zijn intussen van de stilstaande trein alsnog – vrijwillig – uitgestapt, na een eerdere, halsstarrige weigering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.