Ook Kroatië bezwijkt nu onder de migrantenstroom

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Kroatië kan de stroom van migranten die het land binnenkomen niet meer aan. De afgelopen 24 uur staken daar meer dan 6000 migranten de grens over.

Het land heeft nu al de oproerpolitie in moeten zetten om rellende migranten in toom te houden, meldt persbureau Reuters. Het land kan de instroom niet meer aan.

Dringen

Migranten die eerder bij de Servisch-Hongaarse grens de Europese Unie probeerden binnen te dringen, doen dat nu via Kroatië. Migranten verzamelden zich donderdag bij het Kroatische grensplaatsje Tovarnik om te wachten op gratis treinen en bussen. Toen die eenmaal aankwamen, werden ze bestormd door groepen van honderden dringende asielzoekers.

De instroom gaat intussen onverminderd door: vooral vanuit het Servische grensdorpje Sid komen veel migranten binnen. Kroatië wil nu dat de instroom stopt, terwijl het land woensdag nog de deuren opende voor migranten.

Illegale immigranten

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic gaf aan dat de migranten een veilige doorgang krijgen naar registratiecentra vlakbij de hoofdstad Zagreb, maar dat degenen die geen asiel zoeken in zijn land als ‘illegale immigranten’ worden geregistreerd. Volgens de minister zijn er in de afgelopen 24 uur minstens 6500 migranten het land binnengekomen.

‘Toen we gisteren zeiden dat we hierop voorbereid waren, bedoelden we alleen voorbereid op migranten die van Tovarnik naar Zagreb reizen,’ zei hij. Impliciet klinkt het door dat hij niet van plan is om migranten die door willen naar Slovenië onverhinderd te laten doorreizen, iets dat woensdag wel leek te gebeuren.

In de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft de Kroatische oproerpolitie een hotel omsingeld, waar migranten een sit-in houden. Ze weigeren naar een asielzoekerscentrum te worden gebracht.

De Europese voorzitter Donald Tusk kondigde donderdagmiddag aan een extra Europese top met regeringsleiders in te lassen om de migratiecrisis te bespreken. Eerder drongen de landen Oostenrijk en Duitsland daarop aan. De top wordt volgende week woensdag gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.