Ommekeer in migratiebeleid Cameron: 20.000 Syriërs welkom

07 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Groot-Brittannië biedt de komende vijf jaar onderdak aan 20.000 Syriërs. De Britse premier David Cameron zegt maandag in het Lagerhuis dat de migranten uit kampen in de Syrische regio naar het Britse eiland worden gebracht.

‘We stellen voor dat Groot-Brittannië 20.000 Syrische migranten huisvest. Door dat te doen laten we de wereld zien dat dit land een land is van uitzonderlijk medeleven,’ zegt Cameron.

Publieke opinie

De premier heeft flinke concessies gedaan in zijn migratiebeleid. Cameron zei vorige week dat Groot-Brittannië ‘enkele duizenden asielzoekers zou opvangen’. Een groot deel van de Britse bevolking gaf aan dat er meer migranten opgevangen moesten worden.

Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon liet openlijk blijken dat hij vond dat Groot-Brittannië de deur voor migranten wijder open moest zetten. Cameron gaf uiteindelijk toe aan de publieke opinie en herzag zijn besluit.

De Britse leider noemde de migrantenopvang eerder als de ‘grootste uitdaging’ voor Europa, waarbij Groot-Brittannië aan zijn ‘morele verplichting’ zal moeten doen.

Cameron zei eerder dat de crisis bij de ‘humanitaire bron’ moest worden aangepakt en gaf financiële steun aan Syrische opvangkampen in naburige landen als Libanon, Jordanië en Turkije.

Vijfjarenplan

De Britse oud-minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, zei dat Groot-Brittannië het komende halfjaar 25.000 mensen moet opvangen. Cameron schroeft dat aantal met 5.000 omlaag en zet in op een vijfjarenplan.

‘Geen enkel Europees land kan tippen aan dit ondersteuningsniveau,’ zegt Cameron tegen de Britse krant The Independent. ‘Groot-Brittannië moet het hart en het hoofd gebruiken om een antwoord te bieden op deze humanitaire crisis.’

De Europese Commissie is bezig aan een voorstel om 120.000 vluchtelingen te verdelen over de lidstaten van de Europese Unie (EU). Groot-Brittannië is niet verplicht daaraan mee te doen, net als Denemarken en Ierland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.