Netanyahu wil ‘regels’ over activiteit van Rusland in Syrië

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
Israëls premier Benjamin Netanyahu met de Russische president Vladimir Poetin

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu praat maandag in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de aanwezigheid van Russische troepen in Syrië. Netanyahu maakt zich zorgen over de veiligheid van Israëls grens.

Dat meldt persbureau Reuters.

De Israëlische premier zou zich niet alleen zorgen maken om wapens die ongewild in handen vallen van militanten aan de grens, maar ook voor onopzettelijke vuurgevechten met de Russen. Israël bombardeert namelijk rebellen en Libanese Hezbollah-leden, die worden verdacht van wapensmokkel, in het zuidelijke deel van Syrië.

Regels

Het gesprek tussen Poetin en Netanyahu komt een aantal dagen nadat de Amerikanen bekendmaakten in dialoog te willen treden met Poetin over de militaire hulp aan Syrië. Eerder gaven NAVO-leden ook al aan zich zorgen te maken over de samenwerking tussen de Russen en Assad.

Volgens een voormalig adviseur van Netanyahu zou de premier ‘basisregels’ met Poetin willen opstellen om dit soort botsingen te voorkomen. Hoe die regels eruit komen te zien, is niet duidelijk.

De ex-adviseur van Netanyahu zegt dat het bijvoorbeeld zou kunnen gaan om het afbakenen van regio’s in Syrië waar beide landen vechten, of dat ze beurtelings overdag en ’s nachts gaan vliegen.

Steun

Aangezien de Russen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen, is Israël verder bang dat Hezbollah, een bondgenoot van Assad, daar ook van zouden kunnen profiteren.

‘Wat belangrijk is, is dat Poetin zich niet inlaat met het bewapenen van Hezbollah en dat het ons helpt om op een gepaste afstand te blijven van Russische gevechtsvliegtuigen. Het is vrij duidelijk dat Poetin niet uit is op een gevecht met Israël,’ zei de ex-adviseur.

Poetin gaf eerder aan Assad militair te blijven steunen. De Russen zijn vooral actief aan de Syrische kust, waar zich ook de havenstad Latakia bevindt en tevens een Russische marinebasis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.