Migratie: hierover moet EU het eens worden

14 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Europese bewindslieden die over migratie gaan moeten het maandag in Brussel over een belangrijke vraag eens worden: gaat Europa migranten verdelen over lidstaten van de Unie om landen die worden overspoeld te ontlasten?

Dat is de belangrijkste vraag die maandag centraal staat tijdens een extra overleg in Brussel. Namens Nederland gaat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) naar het overleg.

Meerderheid

De bewindslieden praten over de verdeling van 40.000 migranten uit Syrië en Eritrea, die zijn aangekomen in Griekenland en Italië. Deze migranten moeten beter worden verdeeld over heel Europa. De overgrote meerderheid reist na aankomst in Europa door naar Duitsland, dat inmiddels zijn grens heeft gesloten.

Behalve 40.000 migranten, heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om nog eens 120.000 migranten die in Griekenland, Italië en Hongarije zitten volgens een verplichte verdeelsleutel over Europa te verspreiden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vrijwillig

Het plan om migranten te verdelen, stoot vooral tegen het zere been van Midden- en Oost-Europa. Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije gaven eerder deze maand al aan niets te zien in verplichte verspreiding.

Zo zei de Slowaakse premier Robert Fico dat zijn land alleen ‘christelijke vluchtelingen’ zal accepteren. László Marácz, professor Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, zei hierover eerder tegen elsevier.nl: ‘Dit zijn katholieke landen waar totaal geen draagvlak is voor de komst van honderdduizenden vooral islamitische vluchtelingen.’

De vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, zijn voor een vrijwillige verdeling. Toch kan het zo zijn dat de verplicht verdeelsleutel er komt, aangezien geen enkel land vetorecht heeft.

Solidariteit

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad heeft al gezegd dat hij hoopt op consensus tussen de landen. Als er geen duidelijk signaal van solidariteit komt, is hij van plan de regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten bijeen te roepen.

Het is niet de eerste keer dat lidstaten praten over quota om migranten te verdelen. In juni lukte het de lidstaten niet om overeenstemming hierover te bereiken. Toen kwamen de landen niet verder dan een vrijwillige verdeling, wat in de praktijk weinig heeft veranderd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.